FOTO+VIDEO: Na Národný pochod za život prišlo do Košíc až 40-tisíc ľudí. Pozdravil ich aj samotný pápež


Foto: FOTO+VIDEO: Na Národný pochod za život prišlo do Košíc až 40-tisíc ľudí. Pozdravil ich aj samotný pápež
Galéria: 42 fotiek
Foto: Facebook/Národný pochod za život

V nedeľu 22. septembra zaplnilo ulice Košíc až 40-tisíc účastníkov Národného pochodu za život. Išlo už o štvrtý ročník tohto podujatia, ktorý sa aj tento rok tešil veľkej účasti. Naposledy sa konal v Košiciach v roku 2013, neskôr už len v Bratislave.

Pochodujúci spoločne apelovali na ochranu života každého človeka vrátane nenarodených detí. Hlavným cieľom pochodu bolo zrušenie potratového zákona, keďže umelý potrat podľa hovorcu Patrika Danišku oberá nenarodené deti o ochranu, ktorá im právom patrí. „Chceme, aby nikto z nás nebol považovaný za nepotrebného pre spoločnosť, lebo raz za nepotrebných môžu prehlásiť kohokoľvek z nás,“ uviedla Renata Ocilková k téme umierania a eutanázie. Okrem týchto tém však zazneli aj mnohé ďalšie, všetky súvisiace so životom a smrťou človeka.



Na podujatí nechýbali ani predstavitelia cirkví, ktorí sa účastníkom aj prihovorili. Medzi nimi bol aj košický arcibiskup Bernard Bober, ktorý zdôraznil, že nenarodené deti sa sami nevedia brániť, preto potrebujú našu ochranu. Hovoril aj o pomoci ženám a rodinám v núdzi. Na účastníkov podujatia myslel aj samotný pápež František, ktorého pozdrav odovzdal nuncius Nicola Girasoli: Pápež František dnes pochoduje s vami! Nech je to pochod radosti a entuziazmu, nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar. Buďte vždy hrdí a pripravení chrániť život. Prijmite od pápeža Františka objatie plné pokoja a nádeje.“

Pochod odštartoval pri Dóme sv. Alžbety, odkiaľ účastníci pokračovali na Alžbetinu, Šrobárovu, Kuzmányho, Hviezdoslavovu, Hlavnú a ukončený bol pri súsoší Immaculata. Na celé podujatie dohliadalo približne 800 dobrovoľníkov, na bezpečnosť a pokojný priebeh pochodu dohliadali záchranné zložky.

Galéria: 42 fotiek