×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

V priestoroch bývalého sirotinca dnes sídli univerzitná škôlka. Budovu Aténa na Moyzesovej ulici zmenili na nepoznanie


Foto: V priestoroch bývalého sirotinca dnes sídli univerzitná škôlka. Budovu Aténa na Moyzesovej ulici zmenili na nepoznanie
Galéria: 27 fotiek
Foto: UPJŠ/Východoslovenské múzeum

Otvorenie nového akademického roka na Univerzitnej fakulte Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sprevádzalo aj predstavenie novozrekonštruovanej budovy Aténa, ktorá sa nachádza v areáli filozofickej fakulty na Moyzesovej ulici. Tá sa stala od začiatku septembra prechodným domov pre 25 najmenších návštevníkov univerzity, teda pre deti zamestnancov a študentov univerzity, ktoré navštevujú novozaloženú materskú školu UPeJeŠko.

Podobne ako aj ostatné stavby v areáli, aj táto budova nesie vznešené meno, a to konkrétne po starogréckej bohyni múdrosti Aténe. Na jej prízemí sídli spomínaná škôlka, na poschodí sa nachádzajú zrenovované kancelárske priestory pre zamestnancov univerzity. Rekonštrukcia prebiehala od októbra 2022 do júla 2023.


Galéria: 27 fotiek

Budova Aténa má však zaujímavú históriu. „Dnešná budova Aténa sa začala stavať po roku 1906, v areáli má svoju dvojičku budovu Minervu, ktorá je v súčasnosti sídlom univerzitnej kaviarne a Univerzitného poradenského centra UPJŠ. Od roku 1907 budova Aténa slúžila ako sirotinec, neskôr detský domov, od 50. rokov minulého storočia ako nemocničný pavilón,” priblížila pôvodný účel budovy hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová.

Galéria: 27 fotiek




Prečítajte si viac: