Šermiari, sokoliari aj stredoveká hostina. Na gelnickom Zámčisku ožije stredovek


Foto: Šermiari, sokoliari aj stredoveká hostina. Na gelnickom Zámčisku ožije stredovek Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Posledná septembrová sobota sa nesie v znamení návratu do histórie. Na Zámčisku v Gelnici sa OZ Thurzov hrad postará o nezabudnuteľný zážitok pre všetkých, ktorí túžia zažiť kúsok stredoveku. Autentická atmosféra totiž vtiahne všetkých priamo do srdca minulosti!

Už od rána bude všetkých vítať vojenský tábor, kde návštevníci uvidia, ako to vyzeralo v stredoveku, keď rytieri a vojaci stavali svoje stany, informuje mesto. Nebude chýbať šermiarsky a lukostrelecký turnaj, kde sa šermiari predvedú v majstrovských dueloch. Tieto ukážky sú ako živé lekcie histórie, ktoré ocenia dospelí aj deti. 

A čo tak niečo nevšedné? Návšteva hradnej kuchyne a ochutnávka dobových jedál, ktoré sa pripravovali pred stovkami rokov, bude určite stáť za to. Pre milovníkov kvalitnej kávy je pripravená špeciálna hradná kaviareň, a pre tých, ktorí ocenia dobré pivo, bude pripravený výčap na stredovekom trhu. Okrem neho tam budú rôzne suveníry, remeselné výrobky a rôzne historické predmety. 

Program oživí aj vystúpenie sokoliarov, ktorí návštevníkov ohromia svojimi dravcami v akcii. Tento druh zábavy býval v stredoveku na šľachtických dvoroch mimoriadne populárny. Okrem toho sa chystá aj veľkolepá módna prehliadka stredovekého oblečenia, kde bude možnosť obdivovať, čo sa nosilo v minulých storočiach. 

Pre deti je pripravený špeciálny detský stredovek, súčasťou ktorého budú rôzne súťaže, workshopy a aktivity, pri ktorých sa malí návštevníci naučia základy stredovekých zručností a zabavia sa pri hrách.

Zdroj: Facebook/Gelnica - oficiálna stránka mesta

Miesto: Zámčisko Gelnica
Dátum: 28.09.2024 - 13:00    18:00