×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Našli ste si v schránke podozrivý e-mail? Ministerstvo vnútra radí, čo robiť pri hrozbách bombového útoku


Foto: Našli ste si v schránke podozrivý e-mail? Ministerstvo vnútra radí, čo robiť pri hrozbách bombového útoku Foto: pixabay.com

Anonymné hlásenia o bombách sa posledné týždne opakujú na školách, v bankách aj na úradoch. Záchranné zložky zabezpečujú čo najväčšiu bezpečnosť vzhľadom k tomu, že nikdy nie je jasné, či ide o planý poplach alebo o skutočné riziko. Ministerstvo vnútra na situáciu reaguje a občanom radí, ako sa treba správať pri hrozbách bombového útoku.


Zachovajte pokoj

Potrebné je zostať v pokoji a neprepadať panike. Tá môže situáciu ešte viac zhoršiť.

Hrozba prišla e-mailom

Pokiaľ vám príde hrozba do e-mailovej schránky, prílohy, ktoré sú v nej priložené neotvárajte, neklikajte na ne a ani ich nesťahujte. 

Informovanie polícia 

Pokiaľ viete alebo ste boli informovaný o bombovej hrozbe, neodkladajte kontaktovanie polície. Poskytnite jej všetky dôležité informácie.


Dodržujte bezpečnú vzdialenosť

Pokiaľ uvidíte predmet, ktorý sa vám bude javiť ako podozrivý, nepribližujte sa k nemu a ani s ním nijak nemanipulujte. Hrozbu nahláste polícií, ktorej predmet detailne opíšte a priblížte čo najpresnejšie jeho polohu. 

Nasledujte pokyny evakuačného plánu

Každá inštitúcia a budova by mala vlastniť evakuačný plán. Riaďte sa ním a sledujte jeho pokyny. Dodržujte pokyny polície. 

Vyhýbajte sa riziku

Pokiaľ polícia označí budovu alebo oblasť za nebezpečnú, nepribližujte sa k nej a zostaňte na bezpečnom mieste v dostatočnej vzdialenosti.

Dôkazy si odložte

Obdržané e-maily a správy nemažte a nerobte s nimi žiadne zmeny, Môžete tak ovplyvniť podstatné dôkazy, s ktorými bude pracovať polícia. 

Informovanie je základ

V prípade, že disponujete akýmikoľvek informáciami, je potrebné, aby ste ich včas a detailne nahlásili miestnej polícii. 

Opatrenia Ministerstva vnútra SR, Zdroj: banskabystrica.sk

Prečítajte si viac:



Zdroj: banskabystrica.sk