×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zmenu súčasného stavu potrebujeme ako soľ, reaguje Polaček na počet mestských častí Košíc. Tie by sa mali redukovať


Foto: Zmenu súčasného stavu potrebujeme ako soľ, reaguje Polaček na počet mestských častí Košíc. Tie by sa mali redukovať Foto: pixabay/Iovan Paul

Otázka redukcie mestských častí Košíc je na stole už od nepamäti. Len pre porovnanie, druhé najväčšie mesto na Slovensku ich má až 22, teda o päť viac ako samotná Bratislava. Košice sa tak počtom mestských častí môžu takmer rovnať dvojmiliónovej Viedni.

Na problém opäť poukázal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Igor Šimko, podľa ktorého ide o slovenský, ak nie svetový unikát. Toto nastavenie so sebou prináša obrovskú byrokraciu a zbytočné výdavky na služby, ktoré Košičanom absolútne nič neprinášajú, ani nepomáhajú mestu napredovať,” uvádza tlačové oddelenie strany Hlas s tým, že v takomto zložení len zbytočne vznikajú žabomyšie vojny medzi starostami a boj o každé euro.

Šimko tiež uviedol, že ak vedenie mesta nezačne túto tému riešiť, spoločne s poslancom NR SR a mestským poslancom Košíc Andrejom Sitkárom navrhnú zmenu Zákona o Meste Košice, ktorým by sa podarilo tento neprimeraný stav napraviť. Podľa ich návrhu by mali Košice po novom len šesť mestských častí.

Problém pomôže vyriešiť odborná analýza

Mesto Košice vo štvrtok zverejnilo informáciu, že spustilo proces odbornej analýzy, ktorej cieľmi sú hodnotenie súčasného modelu výkonu a kompetencií mesta a mestských častí a hľadanie optimálneho riešenia pre efektívnejšie a hospodárnejšie fungovanie. Objektívny pohľad na problematiku má poskytnúť práve spolupráca mesta s košickými univerzitami, ktoré podpísali memorandom o spolupráci pri spracovaní analýzy samosprávy mesta.

Naše mesto má dvadsaťdva mestských častí a tento model je z dlhodobého hľadiska mimoriadne nákladný. Zmenu súčasného stavu potrebujeme ako soľ. Chceme obyvateľom Košíc zabezpečiť optimálny prístup k službám, no je potrebné sa zdravo zamyslieť nad počtom miestnych úradov a nad ich kompetenciami,” uviedol k tejto spolupráci primátor Košíc Jaroslav Polaček.


Z výsledkov analýzy sa následne pripraví návrh optimálneho modelu, ktorý zlepší hospodárnosť a efektívnosť fungovania samosprávy, pričom sa zohľadní počet obyvateľov, rozloha územia či rozsah kompetencií jednotlivých samospráv. Na to budú nadväzovať konkrétne legislatívne kroky na implementovanie tohto modelu.

Zdroj: Košice - Mesto Košice




Prečítajte si viac: