×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Záplavy udrú silno a bez ohlásenia. Toto je 8 tipov, ako ich prežiť v bezpečí


Foto: VIDEO: Záplavy udrú silno a bez ohlásenia. Toto je 8 tipov, ako ich prežiť v bezpečí Foto: Mestská polícia Bratislava

Meteorologická situácia na Slovensku je v súčasnosti naozaj kritická. Z tohto dôvodu obce, mestá, samosprávy a rôzne organizácie informujú o možných rizikách a spôsoboch, ako predísť ujme na zdraví a živote. Ruku k dielu priložil aj Slovenský červený kríž.

„Prudká zmena počasia môže spôsobiť výrazný vzostup hladín riek - najmä na Záhorí a v okresoch Hornej aj Dolnej Nitry. Zostaňte v bezpečí,“ zhodnotil Slovenský Červený Kríž a preto vytvoril krátke video so základnými, no najdôležitejšími tipmi a radami.

Čo robiť, respektíve nerobiť pri záplavách?

Nikdy nevstupujte do tečúcej vody: Už 15 centimetrov hlboká tečúca voda má silu zhodiť vás z nôh!

Nikdy nezostávajte na mostoch: Tečúca voda ich môže kedykoľvek a bez varovania strhnúť!

Neskúšajte predbehnúť záplavovú vlnu: Voda môže mať rýchlosť 10 - 20 kilometrov za hodinu. Ak ste sa nestihli evakuovať, dostaňte sa na vyvýšené miesto vo vašom okolí a počkajte na pomoc.

Vo vodotesnom obale majte zbalené: preukaz totožnosti, pitnú vodu, lékarničku (vrátanie liekov, ktoré užívate pravidelne), dezinfekciu, baterku a píšťalku.


Buďte v spojení: Zbaľte si telefón, nabitú powerbanku a zoznam núdzových kontaktov. Informujte o situácii svoju rodinu a priateľov.

Monitorujte situáciu: Informujte sa o aktuálnej predpovedi počasia a sledujte pokyny lokálnych úradov aj bezpečnostných zložiek.

Vyhnite sa elektrickým spotrebičom: Nedotýkajte sa ich ak by mohli byť v kontakte s vodou. Rovnako nechytajte spadnuté elektrické vedenia.

Nepoužívajte záplavovú vodu: Vyhýbajte sa nielen jej konzumácii, ale aj kontaktu s ňou. Voda po záplavách môže byť kontaminovaná.


Prečítajte si viac: