Domáci toho majú plné zuby, turistom kazí dojem z mesta. Cesta do Kavečian je roky postrachom. Dočká sa opravy?


Foto: Domáci toho majú plné zuby, turistom kazí dojem z mesta. Cesta do Kavečian je roky postrachom. Dočká sa opravy? Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Cesta z Podhradovej do Kavečian, ktorou denne prechádzajú tisícky motoristov, patrí medzi najproblémovejšie úseky v Košiciach. Po nej sa viete dostať do obľúbených turistických cieľov ako ZOO Košice, vyhliadková veža Hradová, bobová dráha či chata Hrešná. Zážitok z týchto miest však pokazí prvý dojem spojený práve so zlým technickým stavom vozovky. Plné zuby toho majú aj miestni, ktorí už roky volajú po novej ceste.

Najväčšie obavy spôsobuje 400-metrový úsek s ostrými zákrutami, nazývaný „esíčko“, ktorý je v zlom stave a kvôli nedostatočnej šírke cesty nie je prejazd ním veľmi bezpečný, predovšetkým ak sa v tomto úseku stretnú autobusy mestskej hromadnej dopravy či iné väčšie vozidlá, v dôsledku čoho dochádza k častým kolíziám.

Ide o nehodový úsek, ja sám som tam ako vodič videl viaceré nebezpečné situácie, ak sa v zákrute tesne stretli autobus s nákladným autom a delili ich od seba len milimetre,” uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.



Mesto Košice sa rozhodlo tento úsek zrekonštruovať a na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva bude predložená žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Programu Slovensko 2021 – 2027 vo výške takmer milión eur. Ak poslanci návrh podporia, mesto sa bude na financovaní podieľať iba ôsmimi percentami, čo predstavuje sumu okolo 79-tisíc eur.

Oprava cesty, s ktorou by sa malo začať budúci rok, bude spočívať v rozšírení cesty, výstavbe oporného múru a nového odvodnenia. Do užívania sa odovzdá 2750 metrov štvorcových novej komunikácie, ktorá bude pre motoristov oveľa bezpečnejšia a komfortnejšia. Dôjde aj k výmene konštrukčných vrstiev vozovky podľa stupňa ich poškodenia, úprave krajníc, výmene a doplnení bezpečnostných a vodiacich zariadení. Zároveň by sme prečistili a vydláždili cestné priekopy, urobili priepust pod cestou a obnovili dopravné značenie,” priblížil vedúci referátu dopravy Jozef Mikula. Mesto zároveň plánuje zrekonštruovať celý úsek medzi mestskými časťami Sever a Kavečany.


Kroky mesta oceňuje aj starosta Severu František Ténai: Chválim, že sa to teraz pohlo a už budúci rok by sa tam mohla rozšíriť cesta a položiť aj nový asfalt. Verím, že už v dohľadnej dobe sa v investíciách na zlepšení cesty k ZOO bude pokračovať a začne sa s opravou oporných múrov na Kavečianskej ulice a výstavbou kruhového objazdu na Kostolianskej ceste.“ Rovnako tak pozitívne prijíma avizovanú rekonštrukciu aj riaditeľ ZOO Košice.