×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Obyvatelia Rudnian žijú ako v stredoveku, pitnú vodu nemajú už mesiac. Pomôcť môže výstavba hygienického centra


Foto: Obyvatelia Rudnian žijú ako v stredoveku, pitnú vodu nemajú už mesiac. Pomôcť môže výstavba hygienického centra Foto: ilustračné/freepik.com/googlemaps/úprava redakcie

Letné horúčavy si v obci Rudňany vypýtali svoju daň. Miestni obyvatelia časti Pätorák sú už mesiac bez pitnej vody, keďže počas leta studne vyschli. Ľudia sú tak nútení kupovať si balenú vodu alebo chodiť do lesa k prameňom či kúpať sa v potoku. Na problém v obci upozornil denník Korzár.

Na druhom konci obce v osade Zabijanec je situácia rovnaká, tam však majú k dispozícii výdajný automat na pitnú vodu, pričom za výdaj je potrebné zaplatiť, čo mnohí nechcú. Obyvatelia Pätoraku však nevidia problém v platení, ale v tom, že automat je ďaleko a pre vodu by museli chodiť autobusom. Prijali by tak vlastný automat v ich časti obce.

Starosta Rudnian Rastislav Neuvirth pre denník uviedol, že obec nie je prevádzkovateľom vodovodu, a preto nemôže priamo ovplyvniť situáciu. Podtatranská vodárenská spoločnosť zas tvrdí, že v tejto časti obce nemá odberateľov. Podľa informácií Korzáru jestvoval v osadách aj vodovod, ten však mali kvôli nedoplatkom vodárne odpojiť od zdroja vody.



Problémy s dodávkou vody eviduje aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. V Pätoráku je hlavným problémom nízky tlak v potrubí, ktorý spôsobuje dlhodobé sucho. Po upozornení rozvojových tímov obec dočasne zabezpečila pristavenie nádoby s úžitkovou vodou, no tieto zásoby sa už minuli, a tak sa musia opäť spoliehať na vlastné sily. Počas leta sa bola dokonca pitná voda vydávaná aj v budove materskej školy, avšak kvôli začiatku školského roka bol výdaj pozastavený.

Rozvojové tímy navrhli ako jedno z riešení výstavbu hygienického centra, ktoré by obyvateľom poskytlo prístup k pitnej vode, sprchám, práčovniam a hygienickým zariadeniam. Zatiaľ však nie je jasné, kedy a či vôbec sa toto centrum začne budovať.

Úrad splnomocnenca však aj naďalej hľadá optimálne riešenie pre situáciu v Rudňanoch a plánuje rokovania s vodárenskou spoločnosťou o možnosti obnovenia dodávok vody.


Prečítajte si viac: