×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Do druhého kola výzvy Obnov dom sa môže zapojiť viac obcí a domácností z Košického kraja, dostať môžu až 10-tisíc eur


Foto: Do druhého kola výzvy Obnov dom sa môže zapojiť viac obcí a domácností z Košického kraja, dostať môžu až 10-tisíc eur Foto: soas.sk, Facebook/Tomáš Taraba

Po pilotnej výzve na rekonštrukciu domov Obnov dom prichádza aj druhé kolo, v ktorom môžu o finančný príspevok vo výške až 10-tisíc eur požiadať ďalšie domácnosti. Týka sa to však len domácností z Košického a Banskobystrického kraja, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou.

V prvom kole bolo predložených 1420 žiadostí vo výške 14,2 milióna eur, pričom išlo o skupiny nízkopríjmových obyvateľov a dôchodcov. Na naplnenie cieľov je však potrebné obnoviť minimálne 3060 rodinných domov v oblastiach s najnepriaznivejšími nameranými hodnotami mikročastíc PM10. V Košickom kraji sa to týka najmä Jelšavy a Veľkej Idy, v rámci druhého kola sa však počet obcí, ktorým môže byť pomoc adresovaná, v oboch krajoch rozšíri.



Príspevok poskytnú na zateplenie častí stavebných konštrukcií, výmenu okien a dverí, výmenu zdroja tepla či inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie. Oprávnenými žiadateľmi sú podľa rezortu fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených ekonomických indikátorov. Tie budú stanovené v spolupráci s relevantnými orgánmi.

Nakoľko jedným z opatrení výziev je aj výmena zdroja tepla za moderné zariadenia, to jest aj výmenou kotlov na pevné palivo, implementáciou oboch výziev Ministerstvo životného prostredia SR očakáva výrazné zlepšenie kvality ovzdušia,” uvádza sa v materiáli rezortu.

Druhé kolo výzvy už čoskoro verejne vyhlási Slovenská agentúra životného prostredia s uvedenými podmienkami a termínom, do ktorého budú môcť žiadosti zasielať.


Prečítajte si viac: