V októbri prebehne v Košiciach sčítavanie ľudí bez domova. Ide o jediné slovenské mesto


Foto: V októbri prebehne v Košiciach sčítavanie ľudí bez domova. Ide o jediné slovenské mesto  Foto: Ilustračné/iStock.com

Košice sa zapojili do rozsiahleho rozsiahleho medzinárodného projektu, ktorý sa zameriava na zisťovanie počtu ľudí bez domova. V spolupráci s Nadáciou DEDO, Inštitútom pre výskum práce a rodiny a prestížnou Katolíckou univerzitou v Leuvene sa uskutoční sčítanie ľudí, ktorí nemajú stabilné bývanie. Tento projekt prinesie potrebné dáta, ktoré pomôžu lepšie pochopiť, koľko obyvateľov v Košiciach trpí akútnou bytovou núdzou.

Sčítanie poskytne detailný prehľad o ich počte, čo umožní lepšie plánovať a prispôsobovať služby, ktoré im pomôžu. Podľa odhadov až 4000 ľudí v meste nemá domov a žijú v rôznych núdzových podmienkach. Ide o obyvateľov, ktorí prebývajú v útulkoch, ubytovniach, neformálnych osadách či iných provizórnych prístreškoch.


Projekt prebieha nielen v Košiciach, ale aj v ďalších európskych mestách. Košice sú však jediným slovenským mestom, ktoré sa stalo súčasťou Európskej platformy boja proti bezdomovectvu. Cieľom je zaviesť jednotnú metodiku na sčítanie ľudí bez domova v celej Európskej únii, čo umožní efektívnejšie riešenie problému bytovej núdze. 

Sčítanie sa uskutoční v dňoch 7. až 11. októbra, informuje Nadácia DEDO. Počas tohto obdobia vyškolení dobrovoľníci a pracovníci navštívia útulky, zariadenia núdzového bývania a neformálne osídlenia, kde budú zbierať dáta formou štruktúrovaných rozhovorov. Tí, ktorí sa nechcú zúčastniť priamo vo svojom bydlisku, budú mať možnosť prísť na určené miesto a poskytnúť informácie tam. 



Sčítanie sa týka každého, kto nemá stabilné a bezpečné bývanie. Zahŕňa ľudí, ktorí nocujú na ulici, v útulkoch, nocľahárňach, autách, garážach či v chatkách a prístreškoch. Rovnako sú do sčítania zahrnutí tí, ktorí dočasne prebývajú u rodiny alebo známych, pretože nemajú kam ísť. Takto získané informácie umožnia získať presný obraz o počte ľudí v bytovej núdzi a ich životnej situácii. 

Zozbierané dáta budú spracované a analyzované, aby poskytli konkrétne informácie o počte ľudí bez domova v Košiciach, o miestach, kde žijú, a o ich bytovej histórii. Tento krok je zásadný pre to, aby mesto vedelo lepšie nastaviť sociálne služby a zamerať sa na pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú.