×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zomrel košický odborník klinickej imunológie a alergológie Milan Guman. Jeho prínos poslúži ďalším generáciám lekárov


Foto: Zomrel košický odborník klinickej imunológie a alergológie Milan Guman. Jeho prínos poslúži ďalším generáciám lekárov Foto: unlp.sk/úprava redakcie

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach smúti za stratou jedného z jej popredných lekárov. Vo veku 80 rokov opustil ich rady Milan Guman, ktorý patril k významným osobnostiam slovenskej medicíny, najmä v oblasti klinickej imunológie a alergológie. Svojim pôsobením sa zaslúžil o výrazné posunutie úrovne zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Jeho práca a odhodlanie zanechali dlhodobý odkaz pre ďalšie generácie lekárov.

Po absolvovaní Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v roku 1966 začal svoju kariéru ako interný ašpirant, neskôr ako sekundárny lekár na košických interných klinikách a tiež sa stal odborným asistentom na lekárskej fakulte či ordinárom na IV. internej klinike.

Po získaní atestácií z vnútornej medicíny si Guman v roku 1978 obhájil titul kandidáta vied (CSc.) v Prahe a o pár rokov na to absolvoval nadstavbovú atestáciu z lekárskej imunológie a alergológie, čo bolo základom jeho ďalšej špecializácie.

Vďaka svojim odborným znalostiam pôsobil v Kuvajte ako expert Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre klinickú imunológiu a alergológiu a neskôr sa stal krajským odborníkom pre Východoslovenský kraj.


Milan Guman bol aktívnym členom nielen slovenskej, ale aj európskej vedeckej obce. Počas svojej kariéry aktívne prednášal a publikoval viac ako 300 vedeckých a odborných článkov a bol členom výboru Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a klinickú imunológiu (SSAKI). Za prínos do odboru získal Striebornú medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Okrem odbornej práce sa podieľal na zavádzaní inovatívnych metód do praxe. V roku 1972 založil diagnostické centrum pre imunodeficientné stavy, autoimunitu v nefrológii, hepatológii a kardiológii. V roku 1991 ako prvý zaviedol prietokovú cytometriu.

Posledná rozlúčka s nebohým bude 11. septembra o 13:00 hod. Na Verejnom cintoríne vo Veľkej sále AVE+ v Košiciach.


Prečítajte si viac: