×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Dopravné karty či MHD zadarmo: V Košickom kraji štartuje Európsky týždeň mobility


Foto: Dopravné karty či MHD zadarmo: V Košickom kraji štartuje Európsky týždeň mobility Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Košický kraj sa aj tento rok aktívne zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý prebieha od 16. do 22. septembra. Hlavným cieľom je podporiť udržateľné formy dopravy, ako sú chôdza, cyklistika či používanie verejnej dopravy. Program ponúka viacero zaujímavých podujatí a iniciatív, ktoré by mali motivovať obyvateľov regiónu k ekologickejším spôsobom cestovania. 

Cykloraňajky, oprava bicyklov aj súťaže 

Prispeje k tomu bezplatné vydávanie dopravných kariet na regionálnu autobusovú dopravu v spolupráci s IDS Východ. Táto akcia má pomôcť obyvateľom Košického kraja jednoduchšie a lacnejšie využívať verejnú dopravu, informuje Košický samosprávny kraj. Aby toho nebolo málo, Rožňavčania sa v piatok 20. septembra odvezú mestskou hromadnou dopravou úplne zadarmo.

Okrem toho sa aj tento rok chystá iniciatíva 10 000 krokov pre zdravie, ktorá má motivovať ľudí k aktívnejšiemu životnému štýlu. Cieľom je urobiť každý deň počas týždňa mobility aspoň 10 000 krokov, pričom na ich rátanie môžu účastníci použiť vybrané mobilné aplikácie. Účasť na tejto výzve môže priniesť zaujímavé odmeny, ako napríklad horský bicykel, lístky na regionálnu dopravu či rôzne športové poukážky

Zdroj: kosice.sk

V Košiciach sa nezabúda ani na cyklistov. Pre tých, ktorí sa rozhodnú cestovať na dvoch kolesách, budú pripravené cykloraňajky pod názvom NABI SA. Tento ekologický začiatok dňa bude spojený aj s bezplatným cykloservisom OPRAV SI,“ kde si budú môcť obyvatelia dať opraviť svoje bicykle priamo na mieste. Program prebieha v niekoľkých mestách Košického kraja, cykloraňajky vždy od 7:30 hod. do 10:30 hod. a cykloservis od 10:30 hod. až do 16:30 hod. 


  • v pondelok 16. septembra v Spišskej Novej Vsi na Levočskej bráne,
  • v utorok 17. septembra v Rožňave na Námestí baníkov,
  • v stredu 18. septembra v Michalovciach na Námestí osloboditeľov,
  • vo štvrtok 19. septembra v Košiciach pri Jakabovom paláci,
  • v piatok 20. septembra v Košiciach pred Úradom.

Tvorivé súťaže pre všetky vekové kategórie

Pre najmenších cestovateľov je pripravená výtvarná súťaž Veselý dopravný prostriedok,v ktorej deti budú mať možnosť nakresliť, ako si predstavujú verejnú dopravu vo svojom meste. Súťaž je rozdelená do dvoch kategórií pre rôzne vekové skupiny a prebieha od 16. septembra do 31. októbra, informuje mesto.

Aj fotografi si prídu na svoje v súťažiMHD v meste.Ich úlohou je zachytiť každodenný život mestskej a integrovanej dopravy. Fotografie môžu súťažiť v dvoch kategóriách - integrovaný dopravný systém a Mestská doprava v Košiciach. 

Európsky týždeň mobility v Košickom kraji je plný aktivít a výziev, ktoré majú za cieľ podporiť ekologické formy dopravy a zároveň spríjemniť každodenný život obyvateľov. Každý si tu určite nájde to svoje, a práve preto by mal využiť príležitosť a prispieť k zelenšej budúcnosti.

Prečítajte si viac: