×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Ozval sa páchateľ, ktorý nahlasuje bomby na školách. Prezradil, prečo to robí


Foto: Ozval sa páchateľ, ktorý nahlasuje bomby na školách. Prezradil, prečo to robí Foto: Facebook/Msú Šaľa

Počas prvého školského týždňa zasiahli stovky škôl po celom Slovensku, ale aj Česku, bombové vyhrážky. Školy museli prerušiť vyučovanie a evakuovať žiakov, prípadne im udelili riaditeľské voľno a rodičom odporučili, aby vystrašené deti nechali doma.

Mimoriadna situácia sa opakovala takmer každý deň a objektom anonymných bombových hrozieb boli aj súdy, letiská či Dóm svätej Alžbety v Košiciach.

Páchateľ sa ozval cez Telegram

Ani jedna z hrozieb sa, našťastie, nepotvrdila a polícia uviedla, že reálna hrozba momentálne nehrozí. Český portál idnes.cz dokonca informoval, že sa mu ozval anonym, ktorý tieto bombové hrozby posiela. Hovorí si „Maniak“ a píše dobrou ruštinou. Redakcia sa s ním skontaktovala cez aplikáciu Telegram. Menom svojho účtu sa totiž podpísal pod samotné výhražné e-maily. 

„Neznášam Čechov a Slovákov. Ďalšie vyhrážky prídu zajtra. Chcem, aby v zime museli deti vyhnať na mráz,“ stálo v správe, ktorú napísal MF DNES. Vraj žije v Dnipre na Ukrajine, ale fandí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jeho vyhrážky však podľa jeho slov nesúvisia s vojnou na Ukrajine, ale ide o osobnú nenávisť, ktorú cíti voči Čechom a Slovákom. 

„Cigáni zo Slovenska a Česka jazdia na Ukrajinu v Zakarpatskej oblasti. V roku 2023 mi na stanici ukradli telefón,“ vysvetlil anonym. Potvrdil tiež, že v rozposielaní výhražných e-mailov bude pokračovať. 


Ide o rovnakého autora

Česká polícia portálu potvrdila, že ide o rovnakého autora bombových hrozieb. „Nejde o hoax. Komunikujete pravdepodobne naozaj s tým človekom, čo posiela tie maily,“ povedal im Ondřej Moravčík z Policajného prezídia ČR. Aj podľa slovenskej polície je obsah správ takmer totožný s tými, ktoré prišli v predchádzajúcich dňoch. 

Portál sa Maniaka opýtal aj na to, či mu neprekáža, že tisíce detí teraz žijú v strachu. Odpovedal, že to neľutuje a práveže je rád, že sa boja. Od českého ministra vnútra Víta Rakušana mal okrem toho požadovať ospravedlnenie za to, že sa ho snažia nájsť a prekaziť mu tak celý plán. Podľa portálu však minister na požiadavky nepristúpil. „Aj keď správa neprišla z rovnakej adresy, podľa našich informácií adresy spolu súvisia,“ uviedla Polícia SR. 

Páchateľovi hrozí až doživotie

Polícia upozorňuje, že šírenie poplašnej správy je trestným činom. V prípade bombových vyhrážok, ktoré sa týkali škôl, už bolo začaté trestné stíhanie za hrozbu teroristického útoku a páchateľovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.

„Takéto konanie môže vyvolať zbytočnú paniku, strach, ohroziť verejný poriadok a bezpečnosť, a neprimerane zaťažiť záchranné zložky. Vyzývame každého, aby sa takéhoto konania nedopúšťal, pretože trestný čin nezostane bez trestu,“ dodala polícia.


Policajti vyhrážky v žiadnom prípade nepodceňujú a so školami a ďalšími inštitúciami prijímajú potrebné opatrenia. Komunikujú aj s ministerstvom školstva a ministerstvom vnútra a intenzívne spolupracujú i s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí, vrátane svojich českých kolegov.

Prečítajte si viac: