Futbalová slávnosť v Košiciach! Reprezentácia Slovenska sa tam predstaví po 26 rokoch. KFA hlási vypredané


Slovenská futbalová reprezentácia sa po 26 rokoch predstaví v Košiciach

Foto: Futbalová slávnosť v Košiciach! Reprezentácia Slovenska sa tam predstaví po 26 rokoch. KFA hlási vypredané Foto: Facebook SFZ

Košice čaká obrovská futbalová slávnosť. Vo vypredanej Košickej futbalovej aréne sa po dlhých 26 rokoch predstaví seniorská reprezentácia Slovenska. V nedeľu 8. septembra 2024 tam o 18:00 h zaznie úvodný hvizd zápasu 1. skupiny C - divízie Ligy národov medzi Slovenskom a Azerbajdžanom. Naši reprezentanti budú jeho favoritom a radi by potvrdili štvrtkové víťazstvo z estónskeho Tallinu 1:0.

Metropola východu sa má na čo tešiť. Svedčí o tom ohromný záujem fanúšikov, ktorí 2. vystúpenie našich reprezentantov v Lige národov beznádejne vypredali. Košičania a celkovo Východ si podobný zápas zaslúžili. Vrcholový futbal takéhoto rangu tam jednoznačne patrí.

Hovoril o tom aj tréner slovenského národného mužstva, taliansky odborník Francesco Calzona. „Som veľmi šťastný. Košice sú od Bratislavy ďaleko. Chceme potešiť ľudí aj na východe republiky, ktorí reprezentáciu buď na vlastné oči nevideli, alebo za ňou museli veľa cestovať. Je to pre nás radosť, že môžeme hrať na košickom štadióne. Berieme to ako poslanie, prinášať ľuďom potešenie. V reprezentácii máme to šťastie, že robíme futbal na medzinárodnej úrovni, preto si dávame za úlohu robiť radosť aj našim fanúšikom. Teším sa obzvlášť preto, že zápas bude vypredaný,“ hovoril po štvrtkovom zápase na tlačovej konferencii pre SFZ rodák z Vibo Valentia.

Od súpera, ktorého vedie hviezdny tréner Fernando Santos, očakáva veľký zápasový vzdor. Azerbajdžan vo štvrtok v domácom prostredí podľahol Švédsku 1:3. „Musíme hrať našu hru, bez ohľadu na súpera. Proti Estónsku sa nám to podarilo, vnútili sme domácim náš štýl. Pre mňa to bola dobrá odpoveď na otázku, akým spôsobom sa budeme prezentovať po európskom šampionáte. Napriek tomu, že sme zvíťazili iba o gól, ukázali sme množstvo dobrých vecí. Proti Azerbajdžanu chceme hrať rovnako, opäť víťazne a s ešte vyššou efektivitou,“ pokračoval tréner národného tímu.

Pre talianskeho kormidelníka bol práve súboj s Azerbajdžanom prvý na lavičke slovenskej reprezentácie. Písal sa 22. september 2022 a Slováci v zápase Ligy národov v Trnave prehrali 1:2 gólom Haghverdiho v nadstavenom čase.

„Bol to náš prvý spoločný zápas, v ktorom sme boli na začiatku budovania mužstva. Veľmi dobre si pamätám priebeh tohto zápasu. Je veľká škoda, že sme vtedy dostali v nadstavenom čase gól na 1:2. V nedeľu to bude v Košiciach úplne iný zápas. Musíme k nemu pristúpiť s plnou vážnosťou, pretože európsky futbal sa vyrovnáva. Videli sme to aj v Estónsku,“ zakončil pre web SFZ tréner Slovákov Francesco Calzona.


V kádri slovenského národného tímu nájdeme dvoch hráčov s košickou minulosťou. Brankár Marek Rodák je Košičan ako víno, Ondrej Duda pre zmenu v Košiciach hrával a je jeden z akcionárov FC Košice. Novinárskej obci hovoril: „Bude to pre mňa špeciálnejší zápas než pre ostatných spoluhráčov. Ale mimoriadny bude aj pre celú reprezentáciu, keďže sa vráti do Košíc po dlhých 26 rokoch. Som rád a verím, že sa budeme po zápase radovať. Mňa prídu podporiť moji najbližší, ktorí chodia bez ohľadu na súpera a na to, kde hráme,“ nechal sa počuť futbalista talianskeho Hellasu Verona.

Pred samotným zápasom platí, že seniorská futbalová reprezentácia Slovenska zaznamenala pod vedením talianskeho kormidelníka Francesca Calzonu obrovský progres. Netýka sa len výkonnosti a samotnej taktiky, či vyváženosti mužstva. Aj preto bude našim cieľom vyhrať 1. skupinu C- divízie Ligy národov, aby sme postúpili o poschodie vyššie. Na to potrebujeme víťazne, lež trojbodovo zvládnuť nedeľný zápas.

Do boja s Azerbajdžanom by sme mali vyrukovať v najsilnejšom možnom zložení. Vo štvrtok v estónskom Talline zaujalo, že priestor v základnej zostave dostali Adam Obert a Róbert Boženík na úkor Denisa Vavra a Dávida Strelca. Pre mierne zranenie kolena nehral ani stredopoliar Juraj Kucka. A ak sa pýtate, kde je 3- gólový strelec z nedávneho Eura Ivan Schranz - tak ten v moninácii chýba pre poranenie kolena. Inak je káder Slovákov kompletný a pripravený zabaviť publikum v Košickej futbalovej aréne.

Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka, Duda - Suslov, Strelec, Haraslín.

Zápas 2. kola 1. skupiny C- divízie Ligy národov Slovensko - Azerbajdžan sa odohrá v nedeľu 8. septembra 2024 od 18:00 h v Košickej futbalovej aréne. Povedie ho hlavný rozhodca Sylwestrzak z Poľska.



Zdroj: Web SFZ

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj