Mláďatá drozdov sa naučili napodobniť alarm Bolt kolobežiek. Počuli ste ich v Košiciach alebo okolí?


Foto: Mláďatá drozdov sa naučili napodobniť alarm Bolt kolobežiek. Počuli ste ich v Košiciach alebo okolí? Foto: bolt.eu a pixabay.com

Počuli ste vo svojom meste zvuk zdieľanej kolobežky Bolt, aj keď žiadna nebola nablízku? Nemuselo ísť o zdanie, v okolí sa mohol nachádzať drozd čierny. Ornitológovia zistili, že sa niektoré jedince naučili napodobňovať práve túto melódiu.

Drozdy čierne sú jednými z najlepších spevavcov v prírode. Okrem bežného štebotania môžete z ich zobákov počuť aj rôzne umelé zvuky, ako napríklad sirény, cúvajúce vozidlá či dokonca rôzne zvonenia mobilných telefónov.

Začlenenie nových zvukov do spevu drozdov čiernych je možné vďaka tomu, že mláďatá počuli príslušný zvuk počas takzvanej senzitívnej periódy, kedy sa učia spevu. Počas tohto obdobia je im vzorom obvykle spev ich otcov alebo vtákov zo susedstva. Niekedy vtáky do svojho spevu zakomponujú aj netradičné melódie druhov vtákov, ktoré počuli na svojich zimoviskách v južnej Európe, alebo rôzne zvuky zariadení a strojov, vysvetlil Matej Repel, riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko.



Alarm, ktorý signalizuje neoprávnenú manipuláciu s kolobežkami Bolt pred ich odomknutím, má pravdepodobne podobnú frekvenciu ako prirodzený spev drozdov. Pokiaľ sa jedinec takýto zvuk naučí, odovzdá ho aj ďalším generáciám. Po istom čase sa tak môže nová melódia objaviť v speve vtákov v celom meste. Samce drozda čierneho sa navyše rozmanitým spevom snažia prilákať samice.

Samozrejme nás potešilo, že sa naše kolobežky stali inšpiráciou pre drozdy čierne a sme radi, že ich inšpirovali pri rozširovaní repertoáru drozdích piesní. Zatiaľ máme informácie z Nemecka a Estónska a podobný moment sme už zažili aj na Slovensku. Sme zvedaví, či si podobnú vec všimli aj miestni používatelia našich kolobežiek, uviedol Peter Mesarč, generálny riaditeľ pre mikromobilitu v spoločnosti Bolt.