×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Jarko a Ivka prišli na svet spontánnym pôrodom v Košiciach, pri dvojičkách ide o raritu


Foto: Jarko a Ivka prišli na svet spontánnym pôrodom v Košiciach, pri dvojičkách ide o raritu
Galéria: 4 fotky
Foto: UNLP

Pri viacpočetnej gravidite častokrát vznikajú komplikácie, kvôli ktorým volia pôrodníci pôrod oprečný, známejší ako cisársky rez. Spontánny pôrod dvojičiek je skôr raritný, záleží od polohy detí, zdravotného stavu rodičky aj prípadných komplikácii počas tehotenstva. To všetko ovplyvnilo pôrod 35-ročnej Sone, ktorá priviedla na svet dvojičky prirodzenou cestou v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

 „Nikdy v živote som nemala anestéziu, nebola som operovaná, takže som sa tomu chcela vyhnúť. Moje prvé dva pôrody boli úplne v poriadku, dcérky prišli na svet do pár hodín, tak som túžila, aby aj tento pôrod takto dopadol. Chcela som to dopriať sebe aj dvojičkám,“ hovorí.  

Ako prvý z dvojice súrodencov sa narodil brat Jaroslav s hmotnosťou 2960 gramov a dĺžkou 49 centimetrov, po ňom prišla na svet sestra Iva s váhou 2740 gramov a dĺžkou 47 centimetrov. Obe deti sú zdravé, majú ideálne miery aj hmotnosť. Rodička bola kvôli tehotenskej cukrovke na diéte, bábätká preto museli štyri hodiny po pôrode absolvovať vyšetrenie cukru.

Pôrod druhého dieťaťa sa musí zrealizovať v priebehu pätnástich až dvadsiatich minút. Druhé dieťa je kvôli zmenšeniu maternice a kvôli nebezpečenstvu predčasného uvoľnenia placenty ohrozené. Spontánny pôrod je lepší aj pre dieťa, nakoľko prichádza na svet prirodzene a prechádza pôrodnými cestami, kde získava správny mikrobióm pre svoj ďalší vývoj a rast.


“Takisto nám spontánny pôrod umožňuje okamžité priloženie detičiek na kožu. Je to mimoriadne dôležité pre správny rozvoj laktácie, vzájomného vzťahu matky a dieťaťa a pre ďalší rozvoj celého imunitného systému detičiek,“ vysvetľuje primárka Iveta Kostelníková.

Ročne sa narodí 900 až 1200 dvojčiat

Počatie dvojičiek je častejšie pri ženách starších ako 35 rokov a zvyšuje sa aj s počtom predchádzajúcich tehotenstiev. Dôležitú úlohu v celom procese majú tiež genetické dispozície. Z 60-tisíc pôrodov na Slovensku tvoria pôrody dvojčiat zhruba 1,5 % až 2 %, čo je približne 900 až 1200 dvojičiek. Z nich sa narodí prirodzenou cestou 30 % až 40 %. V pôrodnici na Rastislavovej došlo k takémuto pôrodu naposledy pred viac ako rokom. 



Prečítajte si viac: