Zahraničné médiá ospevujú Košice ako skrytý poklad Európy. Ocenili kultúru, nočný život aj kuchyňu


Foto: Zahraničné médiá ospevujú Košice ako skrytý poklad Európy. Ocenili kultúru, nočný život aj kuchyňu Foto: Facebook/Správa mestskej zelene v Košiciach

Britský denník Express prekvapil Košičanov, keď vyzdvihol ich mesto ako jedno z najkrajších miest Európy, ktoré zahraniční turisti ešte len objavujú. Mesto s bohatou históriou, nádhernou gotickou architektúrou a pulzujúcou umeleckou scénou zanechalo novinárov v úžase. Hoci ide o podceňovaný turistický cieľ, práve to dodáva Košiciam jedinečný šarm.

Košice označili za „najlepšie strážené tajomstvo Európy“, čím prilákali pozornosť turistov zo zahraničia. Toto historické mesto, s jeho majestátnym Dómom svätej Alžbety a úzkymi uličkami plnými kaviarní, očarilo zahraničných novinárov. A to najlepšie? Turistov je tam len minimum. Podľa britských novinárov sú Košice ideálne pre tých, ktorí chcú zažiť autentickú atmosféru bez davov.

„Medzi najpozoruhodnejšie prvky patrí košická architektúra, ktorá mieša historické štýly, ktoré vytvárajú unikátnu estetiku. (...) Neďaleko novobarokového Štátneho divadla a radnice tu nájdete jeden z najvýznamnejších príkladov gotických katedrál na kontinente, Dóm svätej Alžbety,“ píše portál.


Hlavné mesto kultúry

Mesto, ktoré kedysi slúžilo ako Európske hlavné mesto kultúry, teraz očarilo zahraničných turistov svojou bohatou históriou a rastúcou umeleckou scénou. Nielen pamiatky ako Štátne divadlo, ale aj moderné galérie a pouličné umenie robia z Košíc fascinujúci mix starého a nového. Nechýba ani pulzujúci nočný život či miestna kuchyňa, ktorú mnohí turisti ešte len objavujú.

Prekvapení návštevníci tvrdia, že mesto má magický náboj – nádherné fontány, trhy, romantické uličky a atmosféru, ktorá dýcha históriou. Hlavné námestie so svojimi farebnými budovami a pokojnou atmosférou je ideálne miesto na oddych. Vyzerá to tak, že Košice už dnes nie sú len pre Slovákov.