V správnom čase na správnom mieste. Mestskí policajti zabránili samovražde, osoba chcela v Ťahanovciach skočiť pod vlak


Foto: V správnom čase na správnom mieste. Mestskí policajti zabránili samovražde, osoba chcela v Ťahanovciach skočiť pod vlak Foto: Facebook/Mestská polícia Košice

V správnom čase na správnom mieste. Aj takto by sa dalo popísať situáciu, ktorú zažili príslušníci Mestskej polície mesta Košice zo stanice Ťahanovce koncom augusta. Krátko popoludní prechádzali autom po Americkej triede, pričom im do cesty vošla neznáma osoba. Tej sa následne opýtali, či je v poriadku, no len zažartovala, že chce skočiť pod vlak.

Keďže sa policajtom toto správanie nezdalo, rozhodli sa skontrolovať okolie železničnej trate v Ťahanovciach, či sa tam náhodou niekto nenachádza. Ich predpoklady sa naplnili, o niekoľko minút neskôr narazili na tú istú osobu, ktorá už v tom čase stála na koľajisku. Hliadka mala dôvodné podozrenie, že by mohla táto osoba spáchať samovraždu, preto smerovali k nej a z koľajiska ju vyviedli.

Osoba svoje zámery ohľadom samovraždy hliadke potvrdila, a tak boli na miesto privolaní záchranári, ktorí si osobu prevzali do svojej opatery.


Nebol to však prvý prípad


Niekomu sa môže zdať úloha miestnej polície nepotrebná, avšak mnohé prípady, predovšetkým keď zachránili život, sú dôkazom toho, že má svoje opodstatnenie. S podobným prípadom sa stretli mestskí policajti aj v júni, kedy pri prechádzke mestom spozorovali muža kľačiaceho na chodníku, ktorý sa sťažoval na bolesti chrbta a ťažko komunikoval. Zdôveril sa tiež, že je psychiatrickým pacientom a samovražedné sklony mal aj v minulosti. Keďže hrozilo, že by si niečo spôsobil, skončil v rukách lekárov.

Podobne aj počas marca v neskorej večernej hodine spozorovala mestská hliadka na Slaneckej ceste neznámeho muža v tmavom oblečení, ako stojí nebezpečne blízko k okraju vozovky a následne sa pokúsil skočiť pod prichádzajúce auto. Vodič vozidla stihol, našťastie, v poslednej chvíli zastaviť, čím predišiel možnej tragédii aj škodám na vozidle.


Policajti okamžite zasiahli, muža odviedli na bezpečné miesto a skontrolovali aj zdravotný stav posádky vozidla. Muž sa im vtedy tiež priznal, že chcel ukončiť svoj život, bol rozrušený a dezorientovaný, preto sa ho hliadka snažila upokojiť. Následne postupovali rovnako, k mužovi privolali záchrannú službu, ktorá ho previezla do nemocnice.