×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Výbuch garáže v Trnave má prvú obeť. Adam bojuje o život v košickej nemocnici, jeho strýko to, žiaľ, neprežil


Foto: Výbuch garáže v Trnave má prvú obeť. Adam bojuje o život v košickej nemocnici, jeho strýko to, žiaľ, neprežil Foto: FB Mestská televízia Trnava

Architekt Pavel Ďurko patril medzi známe osobnosti Trnavy. Jeho architektonická tvorba ovplyvnila výzor mesta, jeho viacerých objektov, ale aj kaštieľa vo Voderadoch či kúrie v Bučanoch. Pavel Ďurko bol v Trnave tvorcom viac ako tridsiatich objektov.

„Pali, zajtra si mal sprevádzať prehliadku v našom milovanom Kreatívnom centre Trnava. Neprídeš už osobne. No vieme, že tam budeš s nami, aj s ďalšími kreatívnymi dušami už navždy. Od prízemia, cez poschodie. Aj v nádhernom podkroví. Tvoj zvučný hlas sa už navždy v našich spomienkach ponesie nádvorím,“ rozlúčilo sa s architektom Kreatívne centrum Trnava.

Pavel Ďurko sa venoval tiež obnove historických pamiatok, univerzitných budov, mestských priestorov a hradieb. Známy architekt zomrel na následky zranení po výbuchu v rodinnom dome v Trnave. Bol otcom piatich detí.

K výbuchu došlo minulý piatok na Botanickej ulici v Trnave. Zranili sa štyri osoby z toho dve ťažko. 50 a 20-ročného muža previezli záchranári letecky do nemocníc v Bratislave a Košiciach s ťažkými popáleninami.

Ku skutku malo prísť nesprávnou manipuláciou horľavých látok, ktoré boli použité v uzavretom priestore garáže. Následne došlo k výbuchu a vznieteniu, pri ktorom sa zranila jedna žena a traja muži,“ uviedla polícia v príspevku na sociálnej sieti.



Hasiči na mieste ošetrili všetky štyri osoby kvôli popáleninám. Vtedy k nim už smerovali tri pozemné ambulancie. Dvoch mužov si museli prevziať leteckí záchranári.

“Posádka z Bratislavy si do svojej starostlivosti prevzala 50-ročného muža, ktorý utrpel rozsiahle popáleniny celého tela. Bol letecky transportovaný na kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie do Univerzitnej nemocnice v Ružinove,” informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

“Je vo veľmi kritickom stave, napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Naši zdravotníci robia všetko pre záchranu jeho života,” doplnila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Pavel Ďurko patril k popredným predstaviteľom architektonického ateliéru DV, podieľal sa na novom dizajne Námestia SNP, kreatívneho centra, obytných budov na Koniarekovej a Botanickej ulici, pastoračného centra na Prednádraží, či kaštieľa vo Voderadoch a Nyáriovskej kúrie v Bučanoch.

 

Prečítajte si viac: