Viktória varuje mladých Košičanov, v podniku jej dali do drinku drogy. Dávajte pozor, čo pijete a kde máte pohár, káže


Foto: Viktória varuje mladých Košičanov, v podniku jej dali do drinku drogy. Dávajte pozor, čo pijete a kde máte pohár, káže Foto: Instagram/viktoria.huk

Mladá Košičanka Viktória odhodila zábrany a verejne prehovorila na sociálnej sieti Instagram o tom, čo zažila na vlastnej koži v jednom z košických podnikov. A hoci si na detaily nepamätá, z jej zážitku beží mráz po chrbte.

„Koncom minulého týždňa ma v nemenovanom podniku v Košiciach zdrogovali. Nevedela som sama chodiť, nevedela som sama rozprávať,“ začala popisovať svoju skúsenosť, pričom uviedla, že našťastie bola v danom podniku s kamarátkou, vďaka ktorej to nedopadlo najhoršie. Tá Viktóriu priviezla až domov, kde ju následne našla jej mama v bezvedomí. „Nevedela ma prebrať, aj napriek tomu, že so mnou triasla, dala mi facku, nedalo sa ma prebrať, až po niekoľkonásobnom pokuse som sa prebrala. Nevedela som ani sama prejsť do sprchy,“ pokračuje v rozprávaní, pričom ako sama uvádza, hanbí sa za to, ako sa správala, hoci to nijako ovplyvniť nevedela.

Celý tento prípad poukazuje na to, že sa mladá Viktória zrejme stala obeťou spikingu, čo je metóda, kedy vám niekto bez vášho vedomia pridá omamné látky, respektíve drogy do nápoja za účelom straty vedomia, amnézie či omámenia, čím si v mnohých prípadoch páchateľ uľahčí cestu k znásilneniu alebo iným trestnoprávnym činnostiam.


Podľa Viktóriiných slov skončila v jej drinku látka známa pod skratkou GHB, ktorá sa v spojení alkoholom prejaví práve tak, že je telo malátne, nedá sa ovládať a obeť môže skončiť podobne ako Viktória, ktorá sa nedokázala ani sama obliecť a tiež mala výrazne rozšírené zrenice.


Hovoriť verejne o tomto nepríjemnom zážitku sa rozhodla na základe toho, že po zdieľaní jej príbehu s blízkymi sa dozvedela, že to nie je nič ojedinelé a deje sa to dosť často, no nikto na tento problém nepoukazuje. Práve ona chce byť pre mnohých, najmä mladých, výstražným príkladom, aby boli v podnikoch obozretní a mali sa na pozore: „Dávajte si pozor na to, čo pijete, kde máte poháre, pretože ja som dosť obozretná, čo sa toho týka, že kde mám pohár a či ho mám pod dohľadom, ale očividne ani to nestačilo… Dávajte si pozor, buďte obozretní a nedeje sa to len vo filmoch, ale deje sa to všade.”

Po zverejnení videí jej začalo prichádzať mnoho ďalších reakcií od užívateľov sociálnych sietí, ale aj obetí, ktoré si niečo podobné zažili, prípadne niekto z ich okolia sa stal obeťou spikingu. Aj práve preto sa Viktória rozhodla neprezradiť, v ktorom konkrétnom podniku k incidentu došlo„Mne celým týmto išlo o to, aby sa to dostalo medzi čo najväčší počet ľudí... Aby to obišlo Slovensko, že je to vážna téma a deje sa to pravidelne všade. Preto aj keď vám poviem názov podniku, nikto vám nezaručí, že v podniku vedľa alebo o pol kilometra ďalej sa to nestane,“ odkazuje všetkým s tým, že naozaj nikde nie je bezpečnosť zaručená.


S otázkami sme sa obrátili aj na krajskú políciu. Tá uviedla, že doposiaľ neobdržali žiadne oznámenie o možnom spikingu. Aj samotná Viktória uviedla, že za políciou nešla, keďže po niekoľkohodinovom odstupe a neúspešnej toxikológii by bolo incident len ťažko dokazovať. „V prípade, ak k takémuto skutku došlo, prípadne v budúcnosti dôjde, je potrebné to čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc a oznámiť to na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Polícia tak následne môže urobiť príslušné opatrenia a vec riadne a včas vyšetriť,” dodala krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Polícia zároveň zdieľala niekoľko preventívnych tipov, ako sa pred spikingom chrániť:

  1. Nikdy nenechávajte nápoj bez dozoru. Ak musíte odísť, vezmite svoj nápoj so sebou alebo požiadajte dôveryhodnú osobu, aby ho sledovala.
  2. Neprijímajte nápoje od cudzích osôb. Nepite nápoje, ktoré vám niekto neznámy ponúkne. Buďte opatrní pri prijímaní nápojov aj od známych, ak ste nesledovali, ako sa pripravili.
  3. Používajte kryty na poháre. Existujú kryty a špeciálne zariadenia, ktoré sa dajú umiestniť na nápoj, aby sa zabránilo prisypávaniu drog.
  4. Buďte opatrní v preplnených priestoroch. V kluboch a na iných preplnených miestach môže byť ťažšie sledovať svoje nápoje a okolie. Buďte extra ostražití.
  5. Zostaňte v skupine. Pohybujte sa s priateľmi a navzájom sa starajte o seba. Je ťažšie byť terčom útoku, keď ste v skupine.