×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Na košickom letisku sa uskutočnia Letecké dni. Tento rok pomôžu trom rodinám v núdzi


Foto: Na košickom letisku sa uskutočnia Letecké dni. Tento rok pomôžu trom rodinám v núdzi Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Chcete nahliadnuť do zákulisia letectva? Košický samosprávny kraj v spolupráci s Aeroklubom Košice pripravil ďalší ročník obľúbeného podujatia Letecké dni Košického kraja. Uskutoční sa už ďalší víkend, 7. až 8. septembra, na košickom letisku.

Tešiť sa môžete na zaujímavý program, ktorého súčasťou budú vzdušné akrobacie profesionálnych pilotov či prehliadky moderných armádnych helikoptér a historických strojov, ktoré v minulosti brázdili po oblohe.

Okrem slovenských modelov lietadiel sa môžete pozrieť aj na zahraničné. Nájsť medzi nimi možno krajiny, ako Taliansko, Poľsko, Maďarsko, Česko, Litva či Rumunsko. Chýbať nebudú ani letecké, ani statické ukážky.

Chýbať nebude ani pestrý sprievodný program či aktivity pre deti

V prípade sprievodných aktivít si môžete vybrať, či máte záujem o adrenalín alebo kultúru. Pokiaľ máte záujem o akčnejší program, čaká na vás Formula 1, ukážka zásahu policajného komanda a policajnej hipológie. Okrem týchto aktivít si môžete vychutnať aj vystúpenia, ktoré vás nenechajú stáť na mieste. Svoj talent predvedie detský tanečný folklórny súbor či zoskupenie Batida, ktoré prinesie nezabudnuteľnú bubnovú show.

Organizátori nezabudli ani na najmenšie publikum. Pripravili skákacie hrady, kolotoče či rôzne hry. Z podujatia si so sebou môžete odniesť aj menší suvenír. Na mieste budú dostupné predajné stánky.

Pravidelní návštevníci postrehnú aj niekoľko noviniek. Na vlastnej koži bude možné zažiť prelet na stíhačke alebo vyhliadkový let. Prelet zabezpečia lietadlá L-29 Delfín, L-39 Albatros a MiG-15. Dostupný bude aj akrobatický let na vybraných špeciáloch. Ceny za jednotlivé lety a registráciu nájdete tu.

Vstupenky zakúpite online aj na mieste. Cena online vstupenky v predpredaji pre dospelú osobu od 12 až do 64 rokov bude za zvýhodnenú cenu, a to za 13 eur. Deti od siedmich do 11 rokov, dôchodcovia, zdravotne znevýhodnené osoby a ich sprievod zaplatia tri eurá. Online vstupenku bude možné zakúpiť aj počas podujatia, avšak už nie za predpredajovú cenu.

Cena vstupenky na mieste v stánku bude už o niečo drahšia. Lístok pre dospelú osobu bude stáť 15 eur. Druhá kategória vstupného bude za päť eur. Pre deti do šesť rokov platí vstup zdarma. Platiť je možné aj kartou.


Ročník v znamení vzájomnej pomoci

Vzhľadom na to, že ide o rodinné podujatie, organizátori spojili sily a v spolupráci s organizáciou Úsmev ako dar sa rozhodli pomôcť trom rodinám s deťmi, ktoré postihol ťažký osud. Podporiť ich je možné cez transparentný účet. Finančné prostriedky, ktoré sa vyzbierajú, budú použité na rekonštrukciu nájomných sociálnych bytov pre uvedené rodiny.

Prvý ťažký príbeh sa píše v životoch rodiny Balošákovej. Pomôcť môžete malej Natálke, ktorá sa narodila ako jedna z dvojičiek s vážnou diagnózou - rázštep chrbtice. Situáciu do svojich rúk vzala jej stará mama, ktorá svojej vnučke zabezpečuje každodennú starostlivosť. Najviac výdavkov z rodinného rozpočtu smeruje práve na Natálkinu liečbu, ktorá z pozostáva zo špeciálnych cvičení a pobytov v kúpeľoch.

Aj napriek tomu, že lekári tvrdili, že nikdy nebude chodiť, dnes je prváčkou v základnej škole a dokáže chodiť pomocou špeciálnych chodúľ. V súčasnosti Natálkina liečba prebieha v detskom rehabilitačnom centre v Košiciach Liberta. Jej veľkou túžbou je sa dostať do liečebného delfinária, ktoré sa nachádza v ukrajinskom Truskavci.

Druhý príbeh sa viaže k rodine Chobotovej. Mama päťročného Marcelka náhle zmizla. Jeho kroky tak putovali do jedného z detských domovov v Košiciach. Postarať sa o neho chce jeho otec Marcel, no problém je, že nemajú spolu kde dlhodobo bývať. Financie zo zbierky poputujú na to, aby sa im zabezpečil bezpečný a dôstojný domov.

Podobnú situáciu zažíva aj rodina Gonosová. Pani Gonosová je matka troch detí. Jej dvaja synčekovia spolu s ňou bývajú v ťažkých podmienkach v ubytovni. Tretí syn je od svojej maminy odlúčený v detskom domove. Na to, aby sa mohol vrátiť k nej, sú potrebné vyhovujúce bytové podmienky. Pani Gonosová pracuje ako upratovačka v Kulturparku v Košiciach. Vzhľadom na to, že jej príjem nie je vysoký, nedokáže zabezpečiť komerčný prenájom bytu. Vyzbierané financie by tak pomohli  pre túto milujúcu mamičku dokončiť jeden z jednoizbových bytov na Ludovej ulici v Košiciach.

Autobusová doprava bude posilnená

V dňoch konania leteckých dní Dopravný podnik mesta Košice posilní autobusovú linku číslo 23. Počas soboty a nedele medzi 8:00 hod. až 17:00 hod bude premávať v polhodinových intervaloch, a to na predĺženej trase Staničné námestie – Priemyselný park pri letisku – Faurecia – Letisko (dočasná zastávka na úrovni terminálu) – Letisko, čerpacia stanica – Aeroklub a späť.

„V úseku Letisko dočasná zastávka na úrovni terminálu – Letisko, čerpacia stanica – Aeroklub a späť bude premávať aj kyvadlová doprava podľa potreby,“ dopĺňa Dopravný podnik mesta Košice. 

Miesto: Letisko Košice
Dátum: 07.09.2024    08.09.2024


Prečítajte si viac: