FOTO: Trafostanica na Podhradovej v Košiciach dostala nový šat. Znázorňuje odkaz z obdobia Rakúska-Uhorska


FOTO: Trafostanica na Podhradovej v Košiciach dostala nový šat. Znázorňuje odkaz z obdobia Rakúska-Uhorska
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Mnohí ľudia pouličných umelcov odsudzujú za vandalizmus. V niektorých prípadoch však nejde o ničenie majetku, farebné maľby môžu starým fasádam dodať nový šat. Príkladom je trafostanica v košickej mestskej časti Sever, ktorá sídli v lokalite Podhradová medzi ulicami Gerlachovská a Slavkovská.

Ako informuje mesto Košice na sociálnom médiu, pestrofarebné maľby na trafostanici zachytávajú pre obyvateľov a návštevníkov umelecko-náučný odkaz. Poukazujú na historické obdobie Rakúska-Uhorska, pričom jedna z nich znázorňuje erbovú listinu, ktorú vydal uhorský kráľ Ľudovít Veľký.


„My Ľudovít, z Božej vôle kráľ Uhorska, znením tejto listiny dávame na vedomie všetkým, ktorých sa to týka, že kráľovskou láskavosťou dbajúc na náležitý úžitok našich verných občanov a hostí Košíc, chcejúc, aby sa tí istí vzmáhali darmi milostí, na ich oddanú a poníženú žiadosť sme privolili z osobitnej blahovôle tým istým našim mešťanom z Košíc, aby odteraz na tajnej a posielacej pečati ich mesta a zástave, mali právo a mohli naveky užívať formu štítu, vybranú z nášho kráľovského znaku, majúceho zhora jeden tiahnuci sa pás líniu modrej farby a troma obrazcami ľalií a bočné odspodu štyri červené a toľko istých bielych. Pod našou tajnou pečaťou na dôkaz tejto listiny, ktorú dáme vyhotoviť vo forme nášho privilégia pod našou veľkou pečaťou na prospech tých istých mešťanov, ak nám bude táto predložená. Dané v Diósgyöri druhý deň pred sviatkom Nanebovstúpenia Pána 1369,“ uvádza sa v nej.


Autormi diela sú Martin Marko, ktorý vedie v Košiciach grafity školu, a písmomaliar Jiří Matějka. Okrem textu prvej erbovej listiny je na druhej fasáde vyobrazený erb mesta. Jeho historické uchopenie sa stalo nosnou líniou celej trafostanice.

V súčasnosti ide už o 14 trafostanicu v rámci projektu mesta, mestskej časti, Východoslovenskej distribučnej (VSD) a neziskovej organizácie Active Life.

Galéria: 5 fotiek