Nič šialenejšie a nehoráznejšie som nezažila. Košická herečka Ľubica Blaškovičová hovorí o cenzúre, kto každý reaguje


Foto: Nič šialenejšie a nehoráznejšie som nezažila. Košická herečka Ľubica Blaškovičová hovorí o cenzúre, kto každý reaguje Foto: Facebook/Ondrej Prostredník • Progresívne Slovensko/IG/rastoiliev

Správanie štátneho tajomníka Štefana Kuffu, ktorý prerušil nedeľňajšie predstavenie Národného divadla Košice na festivale Zogrod v obci Mala Franková, nezostáva nepovšimnuté. Na jeho adresu sa začala vyjadrovať nielen opozícia, ale aj samotní herci.

,Moje baby sa šíria Facebookom. Predstavenie v goralskej dedinke Malá Franková... Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol - priamo vstúpil do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov… Predstavenie bolo prerušené... Hádka medzi ním a divákmi… Incident mal na dvakrát pokračovanie, aj keď sme aspoň prvú polovicu dohrali. Provokácie, útoky, vyhrážanie - krik, ochranka, za rohom polícia… Za seba: nič šialenejšie a nehoráznejšie a dehonestujúcejšie umeleckú tvorbu a umelca, stojaceho práva na javisku, som nezažila a nepočula,“ vyjadrila sa k prerušeniu vystúpenia herečka ND KE Ľubica Blaškovičová.

Národné divadlo Košice vo svojom stanovisku uviedlo, že inscenáciu hry Moje baby si vybrali organizátori sami, aj napriek tomu, že oni sami ju označujú ako vhodnú pre divákov od 18 rokov. „Organizátori festivalu na svojich materiáloch vhodnosť neuviedli a za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili. Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov. I keď treba povedať, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich detí vhodné, odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne,” uviedlo divadlo s tým, že predstavenie bolo následne na žiadosť divákov odohrané v iných priestoroch.

Celú situáciu považujú za nešťastnú, avšak stoja za svojimi zamestnancami a ohradzujú sa voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.


Podľa strany Sloboda a Solidarita je Kuffa známy svojim netolerantných a neznášanlivým postojom. „Toto je Štefan Kuffa. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia. Síce tam berie pekný plat, má podriadených, kanceláriu a šoféra, ale neexistuje jediný dôkaz, že vo svojom pracovnom čase niečo aj spravil. Preto má čas chodiť po Slovensku a terorizovať ľudí,” napísali a zároveň vyzvali ministra Tomáša Tarabu, aby štátnemu tajomníkovi odobral jeho funkciu.



Kuffovu extrémistickú minulosť neospravedlnil ani bývalý minister školstva Branislav Gröhling, ktorý rovnako žiada jeho odstúpenie: „Pán Kuffa, odíďte. Ste agresívny, neviete sa ovládať a pomýlili ste si storočie, v ktorom žijete. Takéto nehorázne správanie patrí do čias komunizmu a totality. Prestaňte útočiť na umelcov, divákov a ľudí, ktorým je blízka sloboda. Nikdy sa vám, Tarabovi ani Šimkovičovej nepodarí zakázať divadlo ani slobodu slova. Patríte do minulosti. A verím, že slušní ľudia vás tam čoskoro pošlú.”

Minister Taraba však svojho kolegu z ministerstva podržal: „Pravda je taká, že včera pred deťmi v obci Malá Franková púšťali progresívni herci perverzné predstavenie plné LGBTI scén a tomu primeraný slovník.  Keď Štefan Kuffa, ktorý tam bol na slávnostiach povedal, že toto nie je vhodné pre obecenstvo plné deti, mali ho začať ,divadelníci’ biť tyčami a rozbiť mobil. Som rád, že podľa mojich informácii dané konanie má byť natočené na dvoch mobiloch, ktoré  by už mali byť zaistené políciou. Toto je to násilie, ktoré rozduchávajú Šimečkovci. Verím, že čoskoro bude zverejnené, koľko na tieto primitívne braky išlo peňazí z peňazí daňových poplatníkov.”

Nesúhlas so správaním štátneho tajomníka vyjadril aj Ondrej Prostredník z Progresívneho Slovenska. „Štefan Kuffa už nedôveruje ani rodičom, že vedia, čo je pri výchove vhodné pre ich deti a čo nie? Pritom pri pokusoch zakázať sexuálnu výchovu na školách práve toto ľudia ako on omieľajú dokola… Správa sa ako inkvizítor a nie ako štátny úradník moderného demokratického štátu. Stačilo už! To si uvedomuje stále viac ľudí po celom Slovensku. Aj v Malej Frankovej.”


Incident v malej obci na východe Slovenska nenechal chladnú ani bývalú ministerku kultúry Natália Milanovú: „Je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, zaháňa kladivom na čarodejnice a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy. Umenie vždy bolo a vždy bude slobodné. Aj keď muselo v histórii prežívať ťažké časy, pretrvalo a pretrvá. Problém s ním môžu mať iba radikáli, ktorí majú strach. Nemajú rešpekt a tak si ho vynucujú. Presne takí zbabelci, čo nám vládnu.”

„Takto. Ak by naša spoločnosť naozaj fungovala podľa jeho stredovekých predstáv, tak toto by bol presne ten moment, kedy by mu niekto z rodičov odvážne, úprimne jednu pri**bal hrablami, a tým by bol celý incident vyriešený. Našťastie pre nás aj pre pána Kuffu ešte stále žijeme v pokrokovej (progresívnej), slobodnej (liberálnej) spoločnosti a tak podobné prid*bané nápady z reťaze utrhnutých papalášov riešime dialógom, memečkami a facebookovými statusmi. A tak to má byť. Ale strašne som nahnevaný,” vyjadril svoj postoj Patrik Kimijan z Občianskeho združenia Via Iuris.