Technická univerzita v Košiciach chce zbúrať staré budovy a postaviť technologické centrum, miestni majú strach o zeleň


Foto: Technická univerzita v Košiciach chce zbúrať staré budovy a postaviť technologické centrum, miestni majú strach o zeleň Foto: Google Street View

Zamestnancov a študentov Technickej univerzity v Košiciach čakajú zmeny. Jej vedenie sa rozhodlo zbúrať a odstrániť dve budovy, ktoré boli postavené v 60. rokoch minulého storočia. Sídlili v nich katedry geológie a elektroniky.

Miesto po nich však nezostane prázdne. Vyrastie tam nové Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie s podlahovou plochou takmer 43-tisíc metrov štvorcových.

Na čo sa môžu zamestnanci a študenti tešiť?

Prvé práce sú naplánované na október tohto roka, pričom jeho finálna podoba by mala vzniknúť do troch rokov. Celkové investičné náklady budú predstavovať 23,5 milióna eur.

„Dôvodom realizácie tejto novostavby je potreba vytvorenia optimálnych podmienok pre vrcholovú vedu a výskum, jej spojenie s praxou, vzdelávaním a zabezpečením adekvátneho sociálneho zázemia tak pre vedcov a výskumníkov, ako aj pre študentov,“ uvádza škola svoj zámer.


Stavba má pozostávať z piatich pavilónov a spoločnej podzemnej časti na dvoch podlažiach. Nadzemnú časť objektu bude tvoriť päť poschodí.

Konštrukcia pavilónov bude vytvorená z dreva. Chýbať nebudú ani sklenené oddychové zóny na úrovni prízemia či mostíkové prepojenia, ktoré vypĺňajú priestor medzi pavilónmi. Zároveň sa tam plánuje vybudovať dvojúrovňové podzemné parkovisko, ktoré pracovníkom, študentom a návštevníkom ponúkne okolo pol tisícky parkovacích miest.


Košičanov trápi zásah do zelene

Niektorých obyvateľov Košíc však táto plánovaná zmena nepotešila. Ako uvádza jeden z miestnych vo facebookovej skupine pre Košičanov, vedenie spomínanej univerzity má údajne odstrániť všetku zeleň v campuse. Škola vo svojom zámere však na nič také nepoukázala.

„Vstupy do pavilónov vytvárajú živé námestie, vjazdy do dvojpodlažného parkingu priamo nadväzujúce na Vysokoškolskú ulicu umožňujú vytesniť prevádzkovo aj pocitovo automobilovú dopravu na okraj riešeného územia, a tak vytvoriť z budovy a jej okolia jednotnú zelenú zónu,“ uvádzajú autori zámeru.


Príspevku na sociálnom médiu sa chytil aj študent danej univerzity. „Videli ste, v akom stave sú dané budovy? Veď tie budovy (a nielen tie) majú cez 50 rokov, sú v hroznom stave. Niežeby sme boli radi za investíciu za 23 miliónov, že študenti budú mať konečne priestory 21. storočia na štúdium a že sa aj tu v Košiciach niečo robí. Stále budeme hľadať niečo, na čo sa sťažovať a nadávať, že sa vyrúbe pár stromov,“ píše vo svojom komentári.

Zároveň dodáva, že po blízku sa nachádza park Komenského a aj za hlavnou budovou a všade naokolo je dostatok zelene. Okrem toho má projekt obsahovať viacero ekologických prvkov, pričom aj plánované podzemné parkovisko uľahčí pracovníkom a študentom život hneď v niekoľkých oblastiach, keďže s aktuálnym parkoviskom sú problémy.

O tom, či univerzita v rámci spomínaného projektu plánuje nejaký zásadný zásah do okolitej zelene, sme kontaktovali Technickú univerzitu v Košiciach. Článok budeme aktualizovať o jej stanovisko.