Z Košíc doletíte skôr do Švédska ako do Bratislavy, Európska komisia stopla štátnu dotáciu


Lety medzi Košicami a Bratislavou ostávajú hudbou budúcnosti

Foto: Z Košíc doletíte skôr do Švédska ako do Bratislavy, Európska komisia stopla štátnu dotáciu Foto: pexels.com/Helena Jankovičová Kováčová/Facebook/Košice - Mesto Košice

Zámer ministerstva dopravy spojiť východ so západom zaznel ešte začiatkom tohto roka. A síce to na prvú mohlo znieť ako prázdny výkrik do tmy, rezort aktívne pracoval na opätovnom zavedení tejto vnútroštátnej linky, ktorá naposledy lietala pred piatimi rokmi.

Obnovenie chcel rezort zabezpečiť vďaka schéme štátnej pomoci, možnosť podpory pravidelného leteckého spojenia však Európska komisia neakceptovala. Aj naďalej však prebiehajú rokovania o uložení záväzku služby vo verejnom záujme. Uviedla to pre STVR hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Do Švédska už v októbri

Štátna dotácia však nájde svoje využitie na inej linke. Ministerstvo dopravy len nedávno zverejnilo výzvu, v rámci ktorej hľadá leteckého dopravcu, ktorý zabezpečí spojenie medzi Košicami a švédskym Göteborgom. Štát na ich podporuje vyčlenil vyše 3 milióny eur na obdobie troch rokov, ktorými pokryje časť nákladov.

„Tak ako sme sa zaviazali pri príchode automobilky Volvo, pripravili sme všetko na to, aby medzi Košicami a Švédskom lietala pravidelná linka. Verím, že okrem manažérov linka priláka aj turistov,“ uviedol minister dopravy Jozef Ráž s tým, že prvé lety by sme mohli očakávať už v októbri tohto roka.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Bratislava
Banská Bystrica
Prešov
Nitra
Žilina
Banská Bystrica
Trnava
Trenčín
Prešov
Bratislava
Trenčín
Žilina
Nitra