Legendárna kozmetická firma Avon vyhlásila bankrot. Zákazníci tvrdia, že jej výrobky spôsobujú rakovinu


Foto: Legendárna kozmetická firma Avon vyhlásila bankrot. Zákazníci tvrdia, že jej výrobky spôsobujú rakovinu Foto: Shutterstock, Facebook/Avon Slovensko

Spoločnosť Avon Products, známa svojimi kozmetickými výrobkami, podala návrh na bankrot po tom, čo bola konfrontovaná s početnými žalobami spojenými s jej výrobkami obsahujúcimi azbest, ktoré údajne spôsobovali rakovinu, informuje portál Trend. Spoločnosť tieto tvrdenia odmieta a tvrdí, že v produktoch používa iba mastenec kozmetickej kvality, ktorý bol testovaný na potvrdenie, že neobsahuje azbest.

Avon, ktorý bol v minulosti priekopníkom v podomovom predaji, stráca trhový podiel v dôsledku rastúcej konkurencie od menších a inovatívnejších značiek. Spoločnosť sa snažila udržať krok s modernými trendmi, no tieto snahy často vyznievali zastarane.



Podľa odborníkov by firme pomohlo prispôsobiť sa trendom a zaujať napríklad implementáciou QR kódov na obaly produktov alebo vysielaním živých prenosov na sociálnych sieťach. Analytička Shiyan Zeringová a ďalší experti upozorňujú, že Avon nezvládol vytvoriť produkt, ktorý by zaujal širokú verejnosť, rovnako aj jeho prítomnosť na sociálnych sieťach je slabá.

Firma dlhodobo čelí finančným ťažkostiam a musí riešiť rastúce náklady na právne spory. Napriek tomu, že spoločnosť vyhlásila bankrot, medzinárodný obchod, ktorý sa týka aj Európy by mal prebiehať naďalej, bankrot sa ho totiž netýka.