V exprese z Košíc do Bratislavy vám odmerajú tlak či cholesterol. Absolvovať môžete aj očné vyšetrenie


Foto: V exprese z Košíc do Bratislavy vám odmerajú tlak či cholesterol. Absolvovať môžete aj očné vyšetrenie Foto: ZSSK

Štátny železničný dopravca spúšťa nový projekt, ktorý prepojí cestovanie medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami a prevenciu zdravia. Cestujúci v expresných vlakoch na trase medzi Bratislavou a Košicami si v spoločenskom vozni budú môcť nechať odmerať krvný tlak, pomer tukov a svalov v tele, hladinu cholesterolu, kyslíka, či kyseliny močovej v krvi. Okrem toho budú mať možnosť svoj zdravotný stav konzultovať s odborníkom, absolvovať očné vyšetrenie, alebo vyšetrenie kožných znamienok.

Projekt „Vlak pre zdravie,“ národný dopravca spúšťa v spoluprácu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Zdravotné vyšetrenia však nebudú dostupné vo všetkých expresoch premávajúcich medzi Bratislavou a Košicami. Pôjde o vlaky Ex 603, ktorý z Bratislavy vyráža ráno o 7:27 a do Košíc má pravidelný príchod o 12:53, a Ex 610 s odchodom z Košíc o 15:07 a príchodom do Bratislavy o 20:33.



„Našim cieľom je prinášať cestujúcim nielen pohodlnú, ale aj prospešnú cestu. V spolupráci so zdravotnou poisťovňou prinášame zdravotné poradenstvo priamo do vlakov, čím chceme podporiť zdravší životný štýl našich cestujúcich a zároveň im ušetriť čas,“ ozrejmil motiváciu zdravotného projektu na železnici hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Pre štátnu zdravotnú poisťovňu zas ide o spôsob ako spopularizovať a sprístupniť preventívne zdravotné prehliadky. Ak si na ňu pacient nedájde čas inokedy, spraviť mu ju môžu počas cestovania vlakom. „Z našich dát vyplýva, že až 61 % ľudí si uvedomuje, že preventívna prehliadka je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie, napriek tomu sa ešte stále nájdu mnohí, ktorí ako najčastejší dôvod, prečo takúto prehliadku neabsolvujú, uvádzajú nedostatok času. Našou snahou je tento čas dopriať nielen našim poistencom, ale komukoľvek, kto má záujem žiť zdravšie,“ vyhlásila hovorkyňa VšZP Marianna Bublavá.

Vlaky pre zdravie nebudú medzi Bratislavou a Košicami premávať každý deň. Odviezť sa nimi a spraviť si preventívnu prehliadku, či porozprávať sa o svojom zdraví s odborníkom budete môcť každý piatok od 16. augusta. Okrem toho aj v nedeľu 25. augusta a 15. septembra. Posledný vlak pre zdravie vyrazí na trať v piatok 20. septembra.