×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Viac ako polovica zamestnancov na Slovensku má problém vyžiť z výplaty. Problémy majú najmä mladí ľudia


Foto: Viac ako polovica zamestnancov na Slovensku má problém vyžiť z výplaty. Problémy majú najmä mladí ľudia Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Aj keď reálne mzdy na Slovensku začali opäť rásť, mnoho ľudí stále bojuje s finančnými problémami. Až 59 percent zamestnancov priznáva, že má problém vyjsť s príjmom. Hoci nezamestnanosť dosahuje historicky najnižšie hodnoty a priemerná mzda stúpla, finančné problémy sa prejavujú najmä u mladých ľudí pod 25 rokov alebo remeselníkov. 

Spokojných a motivovaných pracujúcich ľudí je na Slovensku stabilne 37 %. Zamestnanci sú spokojní, keď majú adekvátne finančné ohodnotenie či možnosť rozvoja a kariérneho rastu. Najčastejšie ľudia odchádzajú z práce z dôvodu peňazí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý spoločnosť Alma Career realizovala v apríli 2024 na vzorke 1007 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

Problémom na Slovensku sú aj nadčasy

Až 59 % zamestnancov uvádza, že s príjmom má problémy, pričom 21 % z nich označuje situáciu za veľmi vážnu. Tento trend je zvlášť výrazný v stredoslovenskom regióne. Nadčasy sú bežnou súčasťou pracovného života na Slovensku, pričom až 45 % zamestnancov ich zažíva pravidelne, ďalších 37 % občasne. Pre 35 % zamestnancov tvoria odmeny za nadčasy podstatnú časť ich príjmov, čo svedčí o tom, že bez nich by mnohí zamestnanci nemohli finančne vyjsť.


V odvetviach vedie informačno-komunikačný sektor, kde priemerná mzda dosahuje až 2 405 eur, nasledovaný verejnou správou a obchodom. Napriek tomu, regionálne rozdiely zostávajú značné, najmä v Košickom a Prešovskom kraji, kde sú úrovne zamestnanosti nižšie ako v iných častiach krajiny. Naopak, Bratislavský kraj vyniká vyššou úrovňou zamestnanosti. 


Slovensko je z hľadiska medzinárodného porovnania skôr krajinou s nižšou mierou fluktuácie. „Ak ľudia firmu opúšťajú, väčšina z nich odchádza z práce podaním vlastnej výpovede. Hlavným motivátorom k zmene sú stále jednoznačne peniaze,“ uviedol analytik Alma Career Tomáš Ervín Dombrovský.

Zamestnanci oceňujú príspevky či iné benefity

Aj keď finančné problémy trápia mnohých zamestnancov, ich angažovanosť v práci zostáva vysoká. Prieskum ukázal, že 63 % zamestnancov na Slovensku pracuje nad rámec svojich povinností, a 66 % z nich považuje úspech firmy, pre ktorú pracujú, za dôležitý.

Významnú úlohu zohráva aj spokojnosť s ohodnotením a možnosťami kariérneho rastu. Finančné benefity, ako príspevky na stravovanie či dovolenku, sú medzi zamestnancami najviac žiadané. „Veľmi žiadaným je tiež benefit dovolenky naviac, prípadne bezplatných sick-days. Každopádne, 86 % zamestnancov sa zhodne na tom, že finančné benefity sú pre nich dôležité,“ priblížil analytik Dombrovský.


Vzdelávanie zamestnancov je taktiež kľúčovým faktorom pre ich spokojnosť a kariérny rast. Približne 53 % slovenských zamestnancov má možnosť sa v práci ďalej vzdelávať a 82 % z nich túto možnosť aspoň občasne využíva. Napriek tomu, len 12 % zamestnancov sa vzdeláva naozaj intenzívne. Manažéri považujú vzdelávanie za dôležitejšie ako iné benefity, avšak často sa sústreďujú skôr na interné pravidlá a procesy než na rozvoj zručností zamestnancov, čo by im mohlo umožniť posun na vyššie pozície s väčšou pridanou hodnotou.

Prečítajte si viac: