×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Pri Ružíne vyrastie vyhliadková veža. Vyzerať bude ako maják, zmení sa na vertikálne detské ihrisko


Foto: Pri Ružíne vyrastie vyhliadková veža. Vyzerať bude ako maják, zmení sa na vertikálne detské ihrisko Foto: slovakia.travel.sk

Ružínska priehrada má významný vplyv na cestovný ruch v okolí Košíc aj celého východného Slovenska. Možnosť vodných športov, rybárčenia či turistiky je lákadlom pre množstvo výletníkov. V budúcnosti by sa mali ich možnosti rekreácie ešte o niečo rozrásť.  

Obec Margecany plánuje výstavbu novej vyhliadkovej veže Ružínsky hravý maják, ktorá bude ponúkať výhľady na sútok Hornádu a Hnilca. Súčasťou bude aj lávka pre peších a cyklistov ponad Ružín Červeňák a hlavne samotnú vodnú nádrž Ružín. Investícia by mala byť vo výške približne 360-tisíc eur.


Stavba vyrastie na kopčeku Hôrka, ktorý sa nachádza pri sútoku Hornádu a Hnilca, kde sa začína vodná nádrž Ružín. S výstavbou by sa malo začať na budúcu jar a dokončenie je plánované na koniec roku 2025. Dizajn bude hravý, podčiarkne ho výraz fasády a jej presklené časti pripomínajúce lodné okienka. Súčasťou bude aj lucerna umiestnená na streche. 

Možnosť zábavy tu bude čakať aj detských návštevníkov. „Ružínsky hravý maják bude zároveň v neskorších fázach slúžiť ako unikátne vertikálne detské ihrisko, pričom každé z jeho poschodí bude ponúkať iné zábavno-edukačné vyžitie pre deti a rodičov,“ informoval projektový manažér Pavol Stano.


Zdroj: Google maps

Projekt je rozdelený na tri etapy, prvá zahŕňa samotnú výstavbu Ružínskeho hravého majáka, počas druhej sa prejde k vnútornému vybaveniu hravými a edukačnými prvkami najmä pre deti vo hodnote približne 40 až 50-tisíc eur. 

V poslednej etape sa začne s úpravou okolitého lesoparku. „Pri nej budeme chcieť vychádzať z reálnych skúseností z prevádzky majáka a z podnetov od návštevníkov na ďalší rozvoj lokality,“ dodáva Stano.

V súčasnosti sa vyhodnocuje žiadosť o dotáciu, ktorú obec podala. V prípade ak bude schválená, začne sa s dokončením projektovej dokumentácie a budú prebiehať povoľovacie procesy pre stavbu. Obec sa plánuje uchádzať o ďalšie externé zdroje aj na jeseň tohto roka.



Prečítajte si viac: