Týmto vodám v Košickom kraji sa radšej vyhnite. Kúpaním v nich hazardujete so zdravím, varuje úrad


Foto: Týmto vodám v Košickom kraji sa radšej vyhnite. Kúpaním v nich hazardujete so zdravím, varuje úrad Foto: pexels.com, Mabel Amber

Do konca letných prázdnin zostávajú necelé dva týždne. Teplé letné počasie však naďalej láka mnohých, aby sa schladili pri vode. Hoci sa môže zdať, že okúpať sa môžete kdekoľvek, nie je to pravda. Niektoré z nich totiž predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, a jeho regionálne úrady, pravidelne odoberajú vzorky vôd, ktoré následne analyzujú. Týmto spôsobom odhalili v Košickom kraji niekoľko nevyhovujúcich prírodných kúpalísk.

Najnovšie zistenia z piatka 9. augusta zverejnil na svojom webovom portáli. prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov zaznamenali na lokalite Ružín – prítok Hornádu. Táto oblasť nie je podľa nich vhodná na kúpanie.

V rovnakej lokalite zároveň zistili aj prekročený ukazovateľ chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko. Rovnaký problém zastihol aj vodnú nádrž Ružín. Tam nevyhovujúci stav pretrváva dlhšie, keďže Košicak.sk na to upozornil už v júli.



Významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov odhalili na Štrkovisku Čaňa. „Kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa,“ vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Na Plážovom kúpalisku JAZERO v Košiciach neodporúčajú kúpanie pre citlivé populačné skupiny ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom. Zaznamenali tam zvýšené hodnoty ukazovateľov cyanobaktérie a chlorofyl-a.


Týmto vodám sa radšej vyvarujte. Bezpečné vodné plochy nájdete v zozname, ktorý vydal Úrad verejného zdravotníctva SR. Okrem prírodných vodných plôch sa môžete okúpať aj v mnohých umelých kúpaliskách, ktoré nájdete v prehľade portálu Košicak.sk.