×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Sídlisko KVP opraví svoju jedinú fontánu. Ide o srdce sídliska, hovorí mestská časť


FOTO: Sídlisko KVP opraví svoju jedinú fontánu. Ide o srdce sídliska, hovorí mestská časť
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Mestská časť Košice - Sídlisko KVP

Pod Sídlisko KVP v Košiciach spadá len jedna fontána, ktorá sa nachádza na Bauerovej a Zombovej ulici. Napriek tomu, že je zachovaná sa stala tŕňom v oku mnohých obyvateľov, pretože dlhodobo nefunguje. Mestská časť ju však plánuje zrekonštruovať.

„Kooperačná rada pre udržateľný rozvoj mesta Košice (ÚMR) schválila a odporučila tento projekt Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) na financovanie vo výške 3,5 milióna eur,“ uviedla mestská časť v príspevku.

Mestská časť už získala stavebné povolenie. Zároveň zverejnili predbežné oznámenie o verejnom obstarávaní na webovom portáli Úradu pre verejné obstarávanie. Verejné obstarávanie chcú vyhlásiť začiatkom septembra a predpokladanú hodnotu projektu určili na zhruba 2,8 milióna eur.

Mestská časť avizuje, že nepôjde len o technickú rekonštrukciu. „Pri jej návrhu sme brali do úvahy vaše potreby. Vieme, že toto miesto je pre vás srdcom sídliska, ktoré už viac ako 25 rokov neplní svoju funkciu,“ vysvetlili s tým, že chcú vytvoriť kvalitný verejný priestor, kde sa obyvatelia budú cítiť ako doma.


Na svojej webovej stránke píšu, že schody na severnej časti nenesú len funkciu pešej komunikácie, pretože sa môžu stať malým amfiteátrom. Budú slúžiť ako komunitný balkón s výhľadom na väčšiu časť obvodu v spodnej časti promenády.


„Okolie fontány bude navrhnuté s dôrazom na životné prostredie, s ekologickými riešeniami na zadržiavanie vody a zlepšenie mikroklímy,“ vysvetľuje mestská časť v príspevku. Zamerať sa chcú aj na bezbariérovosť priestoru, aby si ju mohli užiť všetci.

Vynovené námestie s fontánou bude obsahovať aj pódium, dažďovú záhradu, dizajnové a verejné osvetlenie, ako aj ozvučenie, kamerový systém a verejnú wi-fi sieť. Stavebné práce by mohli odštartovať v budúcom roku a trvať by mohli asi 18 mesiacov.




Prečítajte si viac: