Štát hľadá dopravcu, ktorý zabezpečí lety medzi Košicami a Göteborgom, lietať by sa mohlo už v októbri


Rezort dopravy hľadá leteckú spoločnosť, ktorá spojí Košice so Švédskom

Foto: Štát hľadá dopravcu, ktorý zabezpečí lety medzi Košicami a Göteborgom, lietať by sa mohlo už v októbri Foto: freepik.com/canva/úprava redakcie

Švédska automobilka Volvo, ktorej nové výrobné haly budú sídliť v obci Valaliky, postupne naberá jasnejšie kontúry. Okrem toho, že začínajú s postupným hľadaním nových zamestnancov, prísľub leteckého spojenia s domovskou krajinou automobilky sa pomaly rysuje tiež.

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky v týchto dňoch zverejnilo výzvu pre letecké spoločnosti, ktoré majú záujem o príspevok na prevádzku leteckých liniek medzi košickým letiskom a letiskom Göteborg Landvetter. „Tak ako sme sa zaviazali pri príchode automobilky Volvo, pripravili sme všetko na to, aby medzi Košicami a Švédskom lietala pravidelná linka. Verím, že okrem manažérov linka priláka aj turistov,“ uviedol minister dopravy Jozef Ráž.

Žiadosti môžu spoločnosti posielať do 9. septembra, pričom sa očakáva, že prvé lety na tejto trase by mohli prebehnúť už v októbri tohto roka. Nateraz nie je známe, ako často sa bude do severskej krajiny lietať, ministerstvo však láka na lukratívnu možnosť preplatiť víťaznej spoločnosti až polovicu nákladov za pristátie lietadla, za použitie letiska cestujúcimi, za parkovanie lietadla či služby pozemnej obsluhy. Predpokladaný rozpočet vyčlenený na tento účel predstavuje 3,6 milióna eur na obdobie troch rokov.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Žilina
Nitra
Bratislava
Prešov
Trenčín
Žilina
Trenčín
Trnava
Bratislava
Prešov
Banská Bystrica