Folklór, hudba a remeslá. V trebišovskom kaštieli zažijete atmosféru dožinkov na vlastnej koži


V trebišovskom kaštieli sa koná podujatie Chlieb náš každodenný – Dožinky

Foto: Folklór, hudba a remeslá. V trebišovskom kaštieli zažijete atmosféru dožinkov na vlastnej koži Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Dožinky sú jedným z najstarších a najdôležitejších poľnohospodárskych sviatkov. Tradičné oslavy sa zvyčajne konajú na konci žatvovej sezóny, sú oslavou hojnosti a tvrdej práce poľnohospodárov. Ich súčasťou sú pestré sprievody, folklórne predstavenia, tradičné tance, hudba a rôzne rituály, ktoré majú poďakovať za dobrú úrodu a zabezpečiť bohatstvo pre nasledujúci rok. 

Trebišovské múzeum v sobotu 10. augusta organizuje v areáli trebišovského kaštieľa podujatie Chlieb náš každodenný – Dožinky, kde budete môcť túto atmosféru zažiť na vlastnej kožiOkrem programu pre deti aj dospelých sa tu podpíše memorandum o nadchádzajúcej vzájomnej spolupráci s maďarským mestom Satoraljaujhely

„Som rád, že programom Chlieb náš každodenný – Dožinky pripomíname aj tieto súvislosti mladším generáciám. Verím, že hojná dožinková oslava nie len zabaví a poučí, ale symbolicky nasýti všetkých návštevníkov,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.



Nakoľko sa tento rok v kaštieli nesie v znamení ETNO, aj podujatie bude mať takýto nádych. Otvorí ho folklórna skupina Parchovianka dožinkovým folklórnym pásmom, po ktorom bude nasledovať krátky divadelný fragment Dobrodružstvo pri obžinkoch v podaní Divadla G z Trebišova.

Očakávať môžete aj množstvo ľudovej hudby, ukážky remesiel či tradičnej prípravy chleba a aj ochutnávky tokajského vína zo slovenskej a maďarskej oblasti. V interiéri kaštieľa nájdete výstavu Od klasu po krajec chleba, samozrejmosťou bude aj jazda na historickom traktore s vlečkou. Vstup na podujatie je vo výške päť eur a kompletný program si môžete pozrieť na plagáte nižšie.


Zdroj: Facebook/Múzeum Trebišov - Kaštieľ Andrássyovcov

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu
Miesto: Múzeum Trebišov
Dátum: 10.08.2024 - 14:00    20:00




Prešov
Bratislava
Trnava
Nitra
Bratislava
Prešov
Trenčín
Nitra
Trenčín
Trnava
Žilina
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Žilina