Národné divadlo v Košiciach smúti za rešpektovanými umelcami. Svet opustil barytonista a veľká osobnosť baletu


Foto: Národné divadlo v Košiciach smúti za rešpektovanými umelcami. Svet opustil barytonista a veľká osobnosť baletu Foto: Facebook/Národné divadlo Košice, Opera NDKE

Národné divadlo v Košiciach zasiahli v priebehu pár dní dve smutné správy. Jeden z dlhoročných členov zboru opery, Dušan Pásztor, zomrel 3. augusta vo veku 64 rokov. Rešpektovaný umelec bol známy svojim bohatým barytónovým hlasom a vo veľkom prispel k popularizácii opery na východnom Slovensku. 

„Ďakujeme za nezabudnuteľné spoločné radostné momenty nielen na javisku národného divadla Košice, ale aj v súkromí. Tvoja hláška M.R.Bondy z Vojvodkyne z Chicaga nás bude s úsmevom sprevádzať dlho a budeš s nami takto večer čo večer…Odpočívaj v pokoji, drahý Dušan. Tvoje milované divadlo,“ spomínajú kolegovia.


Umelecký svet v stredu 31. opustila aj Marilena Halászová vo veku nedožitých 89 rokov. Veľká osobnosť slovenského a českého baletu pochádza z Rumunska, odkiaľ sa ako čerstva absolventka presunula do Bratislavy. Tu začala pôsobiť ako choreografka a tanečná pedagogička v Slovenskom národnom divadle. 


Významne sa zapísala aj do histórie košického divadla, najmä baletu. Dvanásť rokov bola umelecká šéfka baletu. Výrazne dopomohla k rozvoju tanečného školstva v meste, a to založením tanečného odboru na štátnom konzervatóriu. 

Po presťahovaní sa do Českej republiky na Košice nezabudla a často sa do divadla vracala ako choreografka a režisérka baletných inscenácií či tanečná pedagogička, ale aj ako vzácny hosť baletných premiér.

„Odpočívajte v pokoji, pani Marilena! Váš nezameniteľný úsmev a láskavé slová, ktoré ste pri návštevách Košíc venovali našim umelcom, nám budú všetkým chýbať,“ odkazujú kolegovia z divadla.