FOTO: Viac ako polovica rekonštrukcie Steel Arény je hotová. Hokejisti budú hrať na ploche s novými rozmermi


FOTO: Viac ako polovica rekonštrukcie Steel Arény je hotová. Hokejisti budú hrať na ploche s novými rozmermi
Galéria: 7 fotiek
Foto: kosice.sk

Rekonštrukčné práce na košickej Steel Aréne napredujú podľa harmonogramu a aktuálne sú hotové na viac ako 60 percent. Informoval o tom primátor Jaroslav Polaček v utorok 5. augusta, kedy sa na stavbe konal kontrolný deň.

V súčasnosti prebiehajú opravy strešného opláštenia haly a svetlíka. Tie vyriešia havarijný stav, problémy so zatekajúcou zrážkovou vodou a únikmi tepla. V interiéri sa mení technológia chladenia na hlavnej a na tréningovej ľadovej ploche. Renovuje sa tiež technologická miestnosť chladenia v blízkosti zimného štadióna.

V polovici augusta začne betónovanie hlavnej ľadovej plochy a výmena osvetlenia v hlavnej hale. Vynovené budú aj sociálne zariadenia pre verejnosť, zázemie arény, sociálne zariadenia a sprchy v šatniach hráčov.

„Fanúšikovia si tiež určite všimnú vyššiu kvalitu osvetlenia, systém jeho priameho riadenia umožní meniť intenzitu aj počas zápasu. Zároveň vymieňame efektové osvetlenie, čo prispeje k ešte väčšiemu diváckemu zážitku,“ hovorí generálny manažér Steel Arény Martin Schwarc.


Dodáva, že najdôležitejším bodom rekonštrukcie je výmena technológie chladenia z nepriameho na priame a výmena zariadení v technologickej miestnosti. „Zhltne to väčšiu polovicu rozpočtu projektu. Pred modernizáciou sme denne minuli 9 až 12 megawattov, po jej ukončení očakávame výraznú úsporu na elektrickej energii,“ vysvetľuje Schwarc.

Rekonštrukcia sa začala v máji tohto roka a ide o najväčšiu investíciu od jej otvorenia v roku 2006. Cieľom stavebných prác za 5,71 milióna eur bez DPH je zníženie energetickej náročnosti haly prostredníctvom montáže najmodernejších technológií na chladenie ľadu a výmena starého osvetlenia za úspornejšie, nakoľko boj s vysokými nákladmi bol už dlhodobý. Ako v minulosti informoval prezident HC Košice, Július Lang, mesačné náklady za ľadovú plochu predstavovali vyše 100-tisíc eur.


Od najbližšej sezóny budú hrať hokejisti na ploche s iným rozmermi ako doteraz. V zmysle nových požiadaviek Medzinárodnej hokejovej federácie sa dĺžka plochy predĺži na 61 metrov a šírka bude na úrovni 28 metrov. Pred rekonštrukciou mala rozmery 60 na 30 metrov. Priblížia sa tak hokejovým ihriskám v zámorskej hokejovej lige.