Rieka Slaná obsahuje smrteľnú dávku arzénu. Obyvateľom Nižnej Slanej môže červená voda kontaminovať studne


Banskí záchranári zasahujú na rieke Slaná. Je červená a plná arzénu

Foto: Rieka Slaná obsahuje smrteľnú dávku arzénu. Obyvateľom Nižnej Slanej môže červená voda kontaminovať studne Foto: STVR

V Nižnej Slanej prebiehajú intenzívne záchranné práce, ktoré by mali zastaviť únik kontaminovanej vody z bývalej bane do rieky Slaná. Táto ekologická havária trápi nielen miestnych obyvateľov už takmer dva a pol roka. Po mnohých neúspechoch vláda na začiatku júna vyčlenila na opravu 1,5 milióna eur. Pomôže to?

Šesť banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi pracuje 27 metrov pod zemou v štôlni Marta. Podľa informácií STVR sa momentálne na 90. metri vykonávajú prípravy na betonáž polhrádze. Tá by mala zabezpečiť, že kontaminovaná voda prestane vytekať do rieky Slaná a umožní oddelenie čistých a znečistených vôd.

Zdroj: STVR

Problémom je, že voda zo štôlne vyteká ako zmiešaná rovno do rieky Slaná. Preto je hlavným zámerom prác oddeliť kontaminovanú vodu od tej čistej. Práce zahŕňajú aj vedenie vody pred portál štôlne, aby boli od seba oddelené.

Kontaminácia rieky je evidentná aj laikom. Voda v Slanej sa momentálne sfarbuje dočervena, podobne ako vo februári 2022, keď prvýkrát začala z bane vytekať kontaminovaná voda. Podľa aktivistov za ten čas nie je možné vidieť žiaden krok k lepšiemu.


Pred dvomi rokmi sa banským záchranárom podarilo dočasne znížiť únik kontaminovanej vody do rieky až o 90 percent. Avšak situácia sa opäť zhoršila a momentálne sa do Slanej denne dostáva osem kilogramov arzénu, čo predstavuje smrteľnú dávku pre 80-tisíc ľudí, a okolo 800 kilogramov železa, spolu s ďalšími nebezpečnými látkami.

Podľa envirorezortu, ktorý monitoruje kvalitu vody na pravidelnej báze, že k znečisteniu podzemných vôd nedošlo. Regionálni hygienici kontrolujú studne v povodí rieky a zatiaľ neboli kontaminované, avšak miestni obyvatelia sa obávajú, že je to len otázkou času.

Aj napriek tomu, že práce v bani by mali byť dokončené do konca tohto roka, to problém nevyrieši. Nastúpia po nich práce na povrchu.



Zdroj: STVR

Žilina
Trenčín
Banská Bystrica
Prešov
Trenčín
Trnava
Bratislava
Bratislava
Prešov
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Nitra