Košický študent si vypočul rozsudok v prípade výroby bomby. Dostal podmienku a liečenie


Študent z Košíc sa vyhrážal spolužiakom, že proti nim použije bombu

Foto: Košický študent si vypočul rozsudok v prípade výroby bomby. Dostal podmienku a liečenie Foto: pexels.com – Katrin Bolovtsova

Len 19-ročný Karol z obce v okrese Košice-okolie si vypočul rozhodnutie súdu. Pred neho sa dostal kvôli tomu, že zhromažďoval materiály potrebné na výrobu výbušného nástražného systému. S jeho výrobou mal začať v záhradnom domčeku už minulé leto.

O incidente informoval portál Korzár Košice. Prípadu sa ako prvá venovala Národná kriminálna agentúra, ktorá ho podstúpila košickej polícii. Tá ešte v marci Karola obvinila z toho, že podľa návodu na internete podomácky vyrábal výbušný systém.

Na pozemku našli rôzne komponenty vrátane namletého dreveného uhlia, tuhého podpaľača, ale aj troch kusov delových gulí s obsahom pušného prachu a zápalnou šnúrou. Polícia voči nemu zasiahla po tom, ako spolužiakom v škole oznámil, že výbušný systém použije proti nim.


Polícia ho v marci zadržala a súd ho namiesto väzby poslal do zdravotníckeho zariadenia, kde strávil celé vyšetrovanie. Dôvodom pre toto rozhodnutie boli jeho poruchy správania a zmeny psychiky. Lekári preto rozhodli, že jeho hospitalizácia je nevyhnutná.

Zo psychiatri ho eskortovali v polovici júna do budovy rožňavskej okresnej prokuratúry, kde uzavrel dohodu o vine a treste. Túto dohodu schválil aj košický sudca Peter Melichárek. Keďže tento rozsudok nikto nenapadol, stal sa právoplatným.

Študent jedného z košických gymnázií Karol si teraz odpykáva na slobode dvojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 20 mesiacov. Zároveň musí absolvovať ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj