Niekdajší veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha vyhlásil osobný bankrot. Nemusí splácať dlhy, príde však o majetok


Foto: Niekdajší veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha vyhlásil osobný bankrot. Nemusí splácať dlhy, príde však o majetok Foto: Facebook/Mikuláš Vareha

Niekdajší veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha, známy aj pod prezývkou „kráľ Zemplína“, vyhlásil osobný bankrot. V súvislosti s tým košický súd vyhlásil konkurz na jeho majetok. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

„Mestský súd Košice vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka Mikuláša Varehu a zbavuje ho všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze, v rozsahu, v akom nebudú uspokojené v konkurze,“ uviedol v rozhodnutí sudca Tomáš Kališka.

Vareha tak už nemusí splácať svoje dlhy. Príde však o svoj majetok, ak nejakým disponuje.

Jeho meno sa spája s viacerými kauzami. Počas minuloročných parlamentných volieb sa pokúsil založiť novú politickú stranu Hnutie - Stabilita. Nestihol ju však zaregistrovať. Napokon kandidoval za stranu Princíp, ktorá vo voľbách dosiahla len 0,06 percenta.


V minulosti dominoval aj v kauze lykožrútov, v ktorej bol odsúdený na 11 rokov väzenia za daňové podvody. V roku 2019 ho prešovský súd podmienečne prepustil. O rok neskôr bol opäť odsúdený za krátenie dane. Ďalší trest mu už nebol udelený.

Podozrivý z podvodu s poľnohospodárskymi dotáciami bol aj v roku 2022. Malo ísť o sumu v hodnote desiatok tisíc eur. V tom čase mal čeliť aj obvineniam z nezákonného zaobchádzania s peniazmi.

Vareha všetky uvedené obvinenia z porušenia zákonov odmieta. Tvrdí, že ide o politickú objednávku.