Košický skejtbordista Rišo Tury získal neuveriteľné 5. miesto na OH. Jeho kariéra začala na sídlisku Ťahanovce


Košičan Richard Tury obsadil 5. miesto v skejtbordingu na OH v Paríži

Foto: Košický skejtbordista Rišo Tury získal neuveriteľné 5. miesto na OH.  Jeho kariéra začala na sídlisku Ťahanovce Foto: koláž; Facebook/Richard Tury

Letné olympijské hry v Paríži už sú v plnom prúde. Počas štvrtého dňa olympiády, v pondelok 29. júla, mohli diváci sledovať mužskú kategóriu disciplíny Street. V nej zabojoval aj skejtbordista a rodák z Košíc Richard Tury, ktorý získal skvelý úspech.

Olympijská disciplína Street spočíva v jazde na skejtborde, pričom súťažiaci sú hodnotení za triky. Každý z nich má dve 45-sekundové jazdy, počas ktorých môžu ukázať svojich päť najlepších trikov. Víťaz disciplíny sa stane človek s najväčším počtom bodov.

Táto súťaž sa začala presne na obed, keď jazdci ukázali svoje schopnosti v kvalifikácii. Dokopy sa tu predviedlo 22 športovcov, no len osem z nich sa dostalo do finále. Košičan Richard sa tam dostal len tesne, keďže v kvalifikácii obsadil 8. miesto s 257,99 bodmi.

Zdroj foto: Facebook/Richard Tury

Lepší výkon podal vo finále, ktoré sa odohralo o 17:00 hod. V tomto kole súťaže podal skejtbordista Tury lepší výkon, vďaka čomu získal 273,98 bodov. To znamená, že si polepšil o 15,99 bodov. Nakoniec získal olympijských hrách neuveriteľné 5. miesto.

„Olympijská premiéra ako hrom! Skejtbordista Richard Tury obsadil skvelé 5. miesto v disciplíne Street. Sme na teba hrdí, Rišo,“ zhodnotil jeho úsilie a výsledok Slovenský olympijský tím. Lepšie sa umiestnili len športovci z Japonska a USA. 

Zo sídliska na olympijské hry

Jeho skejtbordová kariéra sa začala na košickom sídlisku Ťahanovce, kde v začiatkoch jazdil na basketbalovom ihrisku nazývanom Koše na svojpomocne postavených prekážkach. Neskôr začal jazdiť na prvom skejt parku na sídlisku.


V roku 2002 sa ako 8-ročný zúčastnil prvej súťaže, odvtedy získal mnoho úspechov nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a iných zahraničných krajinách. Napriek tomu sa však jeho záľuba nestretla s pochopením rodičov.

Portál Denník N uvádza, že keď bol dieťa, rodičia mu zakazovali jazdiť na skejtborde. Nepáčilo sa im, že z rôznych trikov, ktoré skúšal na ulici, mal dobité nohy a plno modrín. Jeho záľuba sa nepáčila ani policajtom, ktorí ho kvôli skejtbordingu dokonca naháňali.

„Skateboarding však nie je len o úspechoch. V celej skateboardovej kariére boli samozrejme aj pády či zranenia, no vždy sa mi podarilo pozviechať sa a ísť si stále za svojimi cieľmi,“ zhodnotil košický skejtbordista Tury vo svojom životopise.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj