VIDEO: Na ulici Obrancov mieru v Košiciach horeli autá pod oknami bytov. Vozidlo zapálila neznáma osoba


Pod oknami bytov na ulici Obrancov mieru v Košiciach horeli autá

Foto: VIDEO: Na ulici Obrancov mieru v Košiciach horeli autá pod oknami bytov. Vozidlo zapálila neznáma osoba Foto: Facebook/Antónia Antonka Tinka (snímka obrazovky)

Obyvatelia bytových domov na ulici Obrancov mieru v Košiciach sa v posledných dňoch zrejme dobre nevyspali. Ich odpočinok totiž dvakrát prerušil požiar. Prvý z nich sa odohral v sobotu 28. júla o 1:45 hod. ráno, pričom plamene zachvátili krabice pred bytovkou.

Podobná situácia nastala aj počas dnešnej noci, no tentokrát horeli autá. O desivej udalosti informovala Košičanka na sociálnom médiu. „Čo je to za idiota, čo podpáli autá pod oknami spiacich ľudí,“ pýta sa v príspevku, v ktorom zverejnil aj videa požiaru.

V oboch prípadoch na miesto dorazili hasiči, ktorí sa snažili dostať plamene pod kontrolu. Ako však uviedla autorka príspevku, ich práca bola značne sťažená. Na mieste sa nachádzajú novo osadené stĺpy, cez ktoré sa vraj nevedeli dostať k miestu požiaru.

„Košický podpaľač si na tento rok asi vybral naše sídlisko,“ skonštatovala autorka. Policajtom sa však koncom mája podarilo odhaliť podpaľača áut z Košíc. V prípade dokázania viny by mu hrozil trest odňatia slobody na dobu 6 mesiacov až 3 roky.


Požiar vyvolal zdesenie aj u diskutujúcich, ktorých taktiež zaujíma, kto môže niečo takéto urobiť. Jozefa zaujalo, že na tejto ulici ľudia parkujú pod oknami bytov: „Bál by som sa, že niečo spadne z okna na auto, a toto je ďalší dôvod, prečo tak neparkovať.“


Hasiči potvrdili obavy obyvateľov

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach vysvetlilo, že osadené stĺpy naozaj môžu sťažiť prácu hasičov. Obmedzenie zaznamenali pri sobotňajšom výjazde, pri ktorom stĺpy inštalované v zákrute zamedzili pohybu vozidiel po zeleni.

„Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach neeviduje pri požiari osobných motorových vozidiel z dňa 30. júla 2024 problém s prejazdom hasičskej techniky k miestu udalosti.“ uviedol Jozef Bálint, hovorca KR HaZZ v Košiciach.

Po ukončení zásahu sa na miesto dostavili zaisťovatelia príčin vzniku požiaru, ktorí za príčinu vzniku požiaru určili zapálenie vozidla neznámou osobou. Vysvetlil to hovorca Bálint, čím potvrdil obavy obyvateľov, že išlo o prácu podpaľača.

Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v tomto prípade trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci v súvislosti s požiarom zn. Volkswagen Arteon. Následkom požiaru došlo aj k ohoreniu zaparkovaných vozidiel zn. Toyota RAV4 a Renault Trafic.

Plamene zároveň poškodili zateplenie fasády a vstupnú bránu na priľahlom bytovom dome, ako aj plastové okná na prízemí, 1. a 2. poschodí bytového domu. Zároveň poškodili podlahy na jednom z bytov. Celková škoda bola predbežne vyčíslená na 48-tisíc eur.

„Udalosť sa zaobišla bez zranení osôb. Bližšie okolnosti a presná príčina vzniku požiaru je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ ozrejmila Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj