×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

V Košiciach opravia takmer štyri kilometre ciest aj autobusové zastávky. Niektoré nebudú k dispozícii tri mesiace


Foto: V Košiciach opravia takmer štyri kilometre ciest aj autobusové zastávky. Niektoré nebudú k dispozícii tri mesiace Foto: kosice.sk

V utorok začína III. etapa projektu Rekonštrukcia komunikácií v meste Košice, ktorá zahŕňa opravu štyroch ciest a priľahlých chodníkov. Ako prvá sa úprav dočká MIiečna ulica v Košickej Novej Vsi, druhý augustový týždeň pracovníci spoločnosti Eurovia prejdú aj na Jantárovú ulici a Watsonovou ulicu a následne na Tolstého ulicu. Opravy budú vo výške 5,65 milióna eur bez DPH.

Práce na takmer 900 metrov dlhej Mliečnej ulice potrvajú do konca augusta. Úsek bude jednosmerný v smere od cintorína do kruhovej križovatky. Počas frézovania a asfaltovania presunú autobusové zastávky  o 20 metrov ďalej, po rekonštrukciu ostanú na svojom doterajšom mieste. 

O niečo viac komplikácií spôsobia opravy 1,7 kilometra dlhej Jantárovej ulice. Vodiči sem neodbočia z Južnej triedy a autobusové zastávky nebude možné kvôli rekonštrukcii využiť. Od 5. augusta začnú práce aj na Watsonovej ulici, a to od križovatky s Komenského po odbočku na Mánesovu ulicu. 

„Najbližšie tri mesiace nás čakajú súvislé opravy ciest na Jantárovej, Watsonovej, Mliečnej a Tolstého ulici, ktorých stav spolu s motoristami už dlhšiu dobu nepovažujeme za uspokojivý. Sme si vedomí, že celkový investičný dlh na cestných komunikáciách v meste je v stovkách miliónov eur,“ hovorí primátor Jaroslav Polaček.

Tolstého ulica bude opravená a časť z nej bude po novom jednosmerná. S rekonštrukciou sa začne v polovici augusta, odkedy tam v dĺžke viac ako pol kilometra neprejdete od križovatky s ulicou Slovenskej jednoty po odbočku na ulica Obrancov mieru.


Počas dvoch mesiacov bude ulica jednosmerná v smere od Ulice Obrancov mieru po križovatky pri NBS - Slovenskej jednoty. Po skončení prác dôjde k trvalému zavedeniu jednosmernej cesty v časti Tolstého ulice, kde bude zakázané odbočiť v smere od ZŠ Tomášikova doprava ku križovatke s ulicou Obrancov mieru.

Cestujúci najbližšie tri mesiace nevyužijú ani autobusovú zastávku Botanická záhrada pri Štadióne TU, tá bude vynovená rovnako ako aj parkovisko na Mánesovej ulici pri Botanickej záhrade.

Počas tejto etapy bude opravených 3,7 kilometra ciest. Mesto všetky práce zafinancuje z dodávateľského úveru, ktorého splatnosť je 10 rokov. So splácaním sa začne v januári budúceho roka, posledná splátka odíde v decembri 2034.

Prečítajte si viac: