×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Košické Volvo naberá prvých zamestnancov. Lákajú na 13. plat a rozprávkové sumy


Foto: Košické Volvo naberá prvých zamestnancov. Lákajú na 13. plat a rozprávkové sumy Foto: Valaliky.eu

Správy o príchode nového investora v okolí Košíc sa do povedomia verejnosti dostali prvýkrát ešte počas funkcie exministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). V priebehu dvoch rokov sa projekt posunul míľovými krokmi. Po úspešnom spustení výstavby po rokovaniach automobilového giganta Volvo s Vládou Slovenskej republiky sa začínajú rysovať reálne vyhliadky na jeho úspešné spustenie.

Ako koncern už v minulosti uviedol, automobilka by mohla vytvoriť až 16-tisíc pracovných miest, pričom s hromadným náborom zamestnancov plánuje začať už koncom roka 2025. Podľa údajov portálu Profesia.sk sa však prvé prijímacie konania začnú už skôr.

Lákadlom by sa mohli stať najmä platy. Zamestnanci na vyšších pozíciách by si mesačne mohli prísť na tisícky eur, v niektorých prípadoch ponúkajú nástupný plat vo výške 2250 eur. Nezanedbateľnou výhodou je aj ponuka 13. platov. Do služieb svetoznámej automobilky sa tak už dnes môžu začať hlásiť ľudia na manažérske pozície, no aj špecialisti z iných odvetví. Záujem o pracovnú silu prejavili aj v oblasti IT. 

Nezamestnanosť v regióne môže zásadne klesnúť

Východné Slovensko je z hľadiska väčších investícií často opomínaným regiónom. Najväčším stabilným zamestnávateľom je už roky oceliarska spoločnosť U.S. Steel. Aj tá sa však v posledných rokoch točí v problémoch.


Príchod Volva by tak mohol s ponukou 16-tisíc pracovných miest výrazne znížiť strach o stabilné zamestnanie. Samotný závod by mal však prácu poskytnúť len 7200 zamestnancom. Ako v minulosti podotkol exminister Sulík, príchod investora rozšíri ponuku práce aj o sekundárne firmy. Tie môžu, podľa odhadov rezortu, ponúknuť prácu súhrnne až spomínaným 16-tisícom ľudí. 

Investor vrazil do výstavby viac ako miliardu, plány má veľké

Spoločnosť Volvo prichádza do štátneho priemyselného parku Valaliky s investíciou 1,2 miliardy eur. Ako investor v minulosti predostrel, už v prvej fáze výroby by chceli vyprodukovať 250-tisíc vozidiel ročne. Všetky vyrobené autá v novobudovanej priemyselnej zóne by mali byť elektromobily. 

V prípade, ak bude výroba úspešná, druhá fáza počíta s navýšením výroby na dvojnásobok. Ako spoločnosť uviedla, výrobným závodom v obci Valaliky by chcelo Volvo zaviesť nový štandard výroby plne elektrických vozidiel.

Prečítajte si viac: