Stromy na Popradskej ulici sú po dvoch mesiacoch vyschnuté. Košičania tak prišli o ďalšiu zeleň


Stromy pri Národnom tenisovom centre vyschli

Foto: Stromy na Popradskej ulici sú po dvoch mesiacoch vyschnuté. Košičania tak prišli o ďalšiu zeleň Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice, Košice - kuriozity a absurdity

Od polovice mája majú Košičania na Popradskej ulici k dispozícii Národné tenisové centrum (NTC). Disponuje tenisovou halou so šiestimi kurtmi, z ktorých tri sú vyhradené pre tenis a na ďalších troch sú dočasne položené bedmintonové povrchy.

V exteriéri zas nájdete osem antukových kurtov, detské ihrisko a 85 parkovacích miestach. Súčasťou je aj reštaurácia, kancelárske priestory, fitness centrum, šatne a hygienické zariadenia.

Komplex vznikol na trávnatej lúke na sídlisku v mestskej časti Košice-Západ. Miestni obyvatelia tak prišli o kus zelene, ktorú mali pod oknami. Pri výstavbe sa im ju snažili nahradiť vysadením nových stromov a kríkov. Po pár týždňoch je na ne ale smutný pohľad, zopár z nich je kompletne vyschnutých.

Ich stav si všimol jeden z obyvateľov. „Hlavne, že každý deň ťahajú vodu z hydrantu niekoľko hodín. Čiže niekam ťahajú zrejme tisíce litrov vody, ale nevedia poliať pár stromov. Konkrétne päť to už má za sebou - len čo vidím z ulice,“ hovorí


Nakoľko novovysadené stromy ešte nemajú dostatočne vyvinutý koreňový systém, ktorý nedokáže efektívne čerpať vodu z pôdy, treba ich teda polievať o niečo častejšie. Keď sa pravidelnej zálievky nedočkajú, môžu v letnom období rýchlo vyschnúť, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Ako informoval Ivan Greguška, projektový manažér NTC, nové rastliny sa neuchytili a preto vyschli. „Riešime to v rámci reklamačného konania so zhotoviteľom stavby. Budú nahradené novou výsadbou,“ dodáva Greguška. 

Mesto Košice tento rok kandidovalo na Európske hlavné zelené mesto. Pritom okolie Národného tenisové centra nie je jediným miestom, kde zeleň vyschla. Podobne na tom boli aj rastliny pred magistrátom, a to kvôli pokazenému zavlažovaciemu systému. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj