Košičania, zbystrite pozornosť! Svoje deti do Jazera radšej nepúšťajte. Premnožili sa tam cyanobaktérie a chlorofyl-a


Košické Jazero je plné cyanobaktérií a chlorofylu-a, kúpanie sa neodporúča

Foto: Košičania, zbystrite pozornosť! Svoje deti do Jazera radšej nepúšťajte. Premnožili sa tam cyanobaktérie a chlorofyl-a Foto: google maps

Len pred pár dňami sme informovali o výsledkoch laboratórnych testov v súvislosti s monitoringom kvality vody na umelých a prírodných vodných plochách, ktoré pravidelne vykonávajú hygienici z Regionálneho úradu Verejného zdravotníctva. Vtedy sme informovali, že výsledky preukázali prekročenie medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov v lokalite Ružín - prítok Hornádu, kde hygienici výrazne neodporúčajú kúpanie sa pre nevyhovujúcu kvalitu vodu.

Podobne je to aj na vodnej nádrži Ružín, časť Počkaj beach a SKI a Ružín - prítok Hnilca, kde bola prekročená limitná hodnota ukazovateľa chrolofyl-a, čo môže pre plavcov predstavovať zdravotné riziko. Rovnaká výstraha platí aj pre Štrkovisko Čaňa, kde bolo zistené premnoženie cyanobaktérií a nevyhovujúca biologická kvalita vody na kúpanie.

Podľa najnovších zistení sa však neodporúča ani kúpanie na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach, kvôli prítomnosti cyanobaktérií a chrolofylu-a. Tieto zvýšené hodnoty predstavujú možné riziko najmä pre deti, alergikov či osoby s oslabenou imunitou. „U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú,” informovali hygienici.



Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Nitra
Trenčín
Banská Bystrica
Žilina
Trnava
Banská Bystrica
Trnava
Prešov
Bratislava
Žilina
Prešov
Trenčín
Nitra