Budúci lekári už k výučbe nepotrebujú živých pacientov. Simulačné centrum košickej univerzity je revolučným krokom


Foto: Budúci lekári už k výučbe nepotrebujú živých pacientov. Simulačné centrum košickej univerzity je revolučným krokom Foto: minedu.sk

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach dosiahla významný míľnik vo vzdelávaní. Otvorila Centrum simulátorovej a virtuálnej medicíny, ktoré sa svojou veľkosťou a vybavením radí medzi najlepšie na Slovensku. Na ploche viac ako 900 metrov štvorcových sa nachádza vyše 30 simulátorov, ktoré sú umiestnené v 24 miestnostiach, čo z neho robí najväčší výučbový priestor tohto druhu v krajine.

Prináša nové možnosti výučby

Toto centrum sa stane kľúčovým prvkom v modernom vzdelávaní nielen študentov lekárskych odborov . Štátni tajomníci Róbert Zsembera a Ján Hrinko, ktorí centrum nedávno navštívili, ocenili jeho prínos pre praktickú výučbu bez potreby množstva pacientov. Podľa nich je veľkou výhodou, že simulátory umožňujú praktickú výučbu pre všetky ročníky a rôzne študijné programy.

Vysoko oceňujem prístup vedenia univerzity, ktoré sa spolu s vedením fakúlt a ich súčasťami snaží zabezpečovať študentkám a študentom kvalitné výučbové priestory. Kvalitná vysokoškolská infraštruktúra je to, čo na Slovensku potrebujeme posilňovať,“ uviedol štátny tajomník Zsembera pre Ministerstvo školstva.

Zdroj: minedu.sk

Diskutovalo sa o budúcnosti vzdelávania 

Počas návštevy univerzity zaujímal delegáciu Ministerstva školstva pohľad vedenia univerzity na aktuálne témach v oblasti vysokoškolského vzdelávania. Bavili sa o možnosti rozvojových projektov zameraných na modernizáciu vysokoškolských areálov, vrátane študentských domovov, a zjednodušenie procesov verejného obstarávania. Stihli sa zúčastniť aj prednášky docentky Miroslavy Rabajdovej, ktorá priblížila projekt malých reforiem medicínskeho vzdelávania. Cieľom je príprava lekárov s kompetenciami založenými na najnovších dátach a osvedčených praktikách.

Zdroj: minedu.sk


 „Naša univerzita predstavuje unikátnu kombináciu fakúlt, ktoré sú pripravené ponúknuť to najkvalitnejšie vzdelanie. Rýchle zavedenie moderných technológií do vyučovacieho procesu, vrátane simulátorových či virtuálnych metód, ako aj aplikovanie umelej inteligencie sa stane základom našej konkurencieschopnosti, čo sa potvrdilo v prípade lekárskej fakulty a jej Centra simulátorovej a virtuálnej medicíny. Každá fakulta a pracovisko si zaslúžia rešpekt, uznanie a dôstojné priestory pre svoj rozvoj,“ dodal rektor univerzity, Daniel Pella.

Okrem lekárskej fakulty má Univerzita Pavla Jozefa Šafárika aj prírodovedeckú, právnickú, fakultu verejnej správy a filozofickú fakultu. Jej študenti, ktorí sú z viac ako 60 krajín sveta, sú uznávaní doma i v zahraničí. „Práve mladá a vzdelaná generácia je jedinou zárukou pozitívnych trendov. Našou úlohou je vytvoriť pre ňu podmienky, plne porovnateľné s tými najlepšími,“ hovorí rektor.



Zdroj: minedu.sk