Vláda zvažuje zaviesť novú daň za výber hotovosti z bankomatu či prevod peňazí na iný účet


Foto: Vláda zvažuje zaviesť novú daň za výber hotovosti z bankomatu či prevod peňazí na iný účet Foto: Úrad vlády SR

Koalícia zvažuje, že uvalí daň za výber hotovosti z bankomatu. Zdaňovať sa majú aj prevody z účtu na účet, posielanie výplaty, platenie faktúr či platby kartou. Rovnakú daň má aj susedné Maďarsko. Nová daň by vláde výrazne pomohla s konsolidáciou. Vykryla by viac ako tretinu plánovanej konsolidácie v budúcom roku. Informoval o tom Denník E

Ministerstvo na medializované informácie o novej dani reagovalo stručne slovami, že „nechce podporovať špekulácie“. Ak by sa na Slovensku aplikoval model Maďarska, podľa výpočtov Denníka E by to do rozpočtu prinieslo 550 miliónov ročne. Suma je porovnateľná s tým, ako by sa rozpočet navýšil, ak by DPH stúpla o jeden percentuálny bod, na 21 %. 

Komplikácia pre firmy

Nová daň by ovplyvnila najmä zamestnávateľov, ktorí by ju platili pri vyplácaní miezd. Naopak zvýšenie DPH by zasiahlo predovšetkým domácnosti. Presné parametre pripravovaného návrhu ministerstva financií však nie sú zrejmé. Odhad výnosov novej dane predpokladá daň za výber hotovosti z bankomatu do 360 eur. Túto daň by platila banka, ale len dvakrát do mesiaca

Domácnosti by ovplyvnila napríklad daň za platbu kartou. Pripravovaný návrh má zatiaľ zámer zdaniť len transakcie vyššie než 50 eur. V Maďarsku daň platí od roku 2013. Uvažovalo sa o nej aj v Európe, ale týkala sa predovšetkým cenných papierov, nie bežných transakcií. Napokon sa od dane upustilo s tým, že by mali byť zdanené firmy a nie ich klienti. 

Vzor Maďarska

Daň v Maďarsku bola stanovená na 0,3 % a v maximálnej výške 25 eur, nie na 0,1 %, ktoré pôvodne sľuboval premiér Viktor Orbán. Platia ju banky, ale aj domácnosti pri platbe kartou či posielanie peňazí z jedného účtu na druhý. 


Navyše od augusta chce Maďarsko daň za bezhotovostné transakcie zvýšiť na 0,45 %, maximálne 50 eur. Vzťahuje sa to aj na Maďarov, ktorí majú účty v zahraničných bankách. Zvýši sa aj poplatok za výber z bankomatu na 0,9 %.

Kritika opozície

Opozícia označila novú daň za socialistickú. Vláda chystá novú daň, ktorá sa dotkne úplne každého. Táto nová socialistická daň sa má podľa našich informácií, ale aj podľa zverejnených informácií z médií, týkať bežnej platby kartou, bezhotovostného prevodu, vašej výplaty na účet či výberu peňazí z bankomatu. Predstavte si, že štát s ministrom Kamenickým sa rozhodli, že keď vám príde čistá mzda od vášho zamestnávateľa do banky, tak štát zamestnávateľovi strhne ešte nejaké percento len pre to, že vám ju nedal v hotovosti, ale poslal vám ju na účet. Fico s Kamenickým plánujú zdaniť vašu výplatu! Toto je nehorázne a absurdné,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Progresívne Slovensko zas pripomína známy výrok Roberta Kaliňáka o dobe kešu. „Vláda podľa všetkého vymyslela spôsob, ako obtiahnuť všetkých občanov bez toho, aby si to všimli: novou daňou na bezhotovostné transakcie. Ak by sa to stalo skutočnosťou, išlo by o nehoráznu krádež ťažko zarobených peňazí občanov. Pre nás v PS je to absolútne neprijateľné,“ povedal poslanec PS Štefan Kišš. 

Reakcia ministerstva

Ministerstvo financií však v stanovisku odmieta, že by pripravovalo daň na bezhotovostné platby. „Ministerstvo financií SR sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, že rezort plánuje zaviesť bežným občanom zdaňovanie výberov z bankomatov a bankových prevodov. Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje za šírenie poplašných správ. Rovnako to platí aj pri téme údajného rušenia paušálnych výdavkov pre živnostníkov,“ uvádza v stanovisku. 

Dodáva, že na balíku konsolidačných opatrení pracuje a jeho výsledná podoba bude známa až porokovaniach koaličnej rady. Až potom budú opatrenia predstavené verejnosti.