Na olympiáde v Paríži uvidíte o pár dní cyklistku zo Spiša aj skateboardistu z košického sídliska


Na letnej olympiáde bude reprezentovať Slovensko päť rodákov z kraja

Foto: Na olympiáde v Paríži uvidíte o pár dní cyklistku zo Spiša aj skateboardistu z košického sídliska Foto: Instagram/paris2024

Letné olympijské hry tento rok hostí Paríž, ktorému sa to podarilo už po tretíkrát. Olympijské hry sa tu konali už v rokoch 1900 a 1924. O pár dní do Francúzska vycestuje aj 28 slovenských športovcov, medzi ktorými je aj päť rodákov z Košického kraja. 

V cestnej cyklistike sa po prvýkrát na olympiáde predstaví 22-ročná Nora Jenčušová narodená v Spišskej Novej Vsi. Od roku 2021 jazdí za tím BePink-Bongioanni a od roku 2024 je členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Venovala sa triatlonu, z ktorého prešla na cestnú cyklistiku.

Prvý raz sa na olympijských hrách predstaví aj skateboardista Richard Tury. Vyrastal na košickom sídlisku Ťahanovce, kde v jeho začiatkoch nebol postavený žiadny skatepark, preto sa učil jazdiť na basketbalovom ihrisku Koše na svojpomocne postavených prekážkach. Pre 31-ročného Košičana je olympijská miestenka životný úspech.



Pre tenistku Annu Karolínu Schmiedlovú tiež rodáčku z Košíc to budú jej druhé olympijské hry. V roku 2016 v brazílskom Riu de Janeiro vyradila v prvom kole svetovú osmičku Robertu Vinciovú, potom prehrala s Jekaterinou Makarovovou. Aktuálne ju trénuje Ladislav Simon. Miestenku 30-ročnej tenistke zabezpečilo je 80. miesto v svetovom rebríčku.

Vodný slalom bude mať zastúpenie v podaní 19-ročnej Košičanky Zuzany Paňkovej. Kanoistike na divokej vode sa venuje od štyroch rokov. Priviedli ju k tomu starí rodičia, ktorí sú vodáci a brávali ju na splavy Hornádu a Dunajca. Miestenku na svoju prvú olympiádu si zabezpečila minulý rok v októbri postupom do finále na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. 

Aj keď žije 25-ročný Márius Fízeľ od troch rokov v Banskej Bystrici narodil sa v Košiciach. Krajinu bude na olympijských hrách reprezentovať po prvýkrát, a to v džude. Pre tento šport sa rozhodol vo veku deväť rokov po vyskúšaní plávania aj behu. Do roku 2020 súťažil v kategórii poloťažká váha do 100 kíl a po vypuknutí Covidu-19 prešiel do ťažkej nad 100 kíl.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj