×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Gelničanka Alexandra šla do zámoria, kde po nehode na mopede upadla do kómy. Rodina ju chce dostať na Slovensko


Foto: Gelničanka Alexandra šla do zámoria, kde po nehode na mopede upadla do kómy. Rodina ju chce dostať na Slovensko Foto: donio.sk

Dvadsaťpäťročná Alexandra z Gelnice sa koncom minulého roka vybrala do USA, aby tam navštívila svojich priateľov. Jej cesta za obrovskú mláku jej však obrátila život naruby. Počas výletu v Nikarague mala nehodu na mopede, v dôsledku čoho utrpela vážne zranenia a upadla do kómy. Z tej sa, našťastie, po nejakom čase prebrala.

„Prvotná informácia bola, že komunikuje, ale to bolo, len kým ju nepreviezli do miestnej nemocnice. Nemali tam potrebné zariadenia, preto ju transportovali do hlavného mesta Managua. Veľmi rada cestovala a výlet do Nikaraguy bol posledný na jej ‘tripe’, po ktorom sa mala vrátiť späť do USA,“ prehovoril otec Alexandry pre denník Korzár.


Alexandra prešla v Amerike niekoľkými nemocničnými zariadeniami, kde absolvovala operácie cievy v krku, panvy a ruky i rehabilitácie, avšak aktuálne je v starostlivosti lekárov v Pensylvánii. Tí však vyčerpali všetky možnosti liečby. Mladá absolventka bakalárskeho štúdia je v najnižšom štádiu vedomia, svet okolo seba vníma, avšak komunikovať nedokáže. Dokonca nie je schopná pohybovať ani ľavou nohou a rukou.

Obmedzené možnosti a predovšetkým čas mali hlavne jej rodičia, ktorí pri nej nemohli zotrvať dlhšie, preto by ju radi previezli na Slovensko. Americkí lekári však majú obavy z jej repatriácie na Slovensko, keďže podľa ich názoru nebude Alexandra schopná prevozu bežnými komerčnými letmi. Je tak potrebné schváliť, za akých možností by mohla let absolvovať.


Pomoc od kompetentných stagnuje

Rodina sa obrátila s výzvou o pomoc aj na ministerstvo vnútra či kanceláriu prezidenta. Rezort vnútra odkázal rodičov na košickú Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura, ktorá po komunikácii s rodičmi vyjadrila ochotu mladej gelničanke poskytnúť potrebnú zdravotnú starostlivosť.

K otázke repatriačného letu dostala rodina odpoveď, že let vládnym špeciálom sa pohybuje na úrovni 100-tisíc eur, pričom by išlo o mimoriadne náročný let, ktorý by trval niekoľko dní, problém by bol aj s posádkou, ktorá nedokáže zastúpiť zdravotnícky personál.


Situáciu s prevozom komplikuje aj komunikácia s ambasádou v Spojených štátoch, ktorá podľa slov otca nekomunikuje tak, ako si to predstavoval. Dokonca mu nie sú schopní poskytnúť základné odpovede na otázky, pričom veľkú úlohu zohráva aj jazyková bariéra.

Rezort vnútra aj kanceláriu prezidenta oslovili tiež s prosbou, či by sa cesta vládneho špeciálu nedala spojiť s nejakou diplomatickou misiou alebo vládnou návštevou v USA, čím by sa náklady na prevoz výrazne znížili. Doteraz však odpoveď nedostali, preto sa na stránke Donio.sk spustila zbierka, ktorej cieľom je dostať Alexandru späť domov k svojej rodine. Spustená je len päť dní a už do nej prispelo vyše tisíc darcov. Za tak krátky čas sa tak podarilo vyzbierať niečo vyše 21-tisíc eur. Ak chcete mladej gelničanke pomôcť aj vy, môžete tak urobiť prostredníctvom verejnej zbierky na tomto odkaze.

Prečítajte si viac: