Škandál s policajnou brutalitou naberá na obrátkach. Košickí policajti to odmietajú, muž si mal ublížiť sám


Košickí policajti odmietajú obvinenia z policajnej brutality

Foto: Škandál s policajnou brutalitou naberá na obrátkach. Košickí policajti to odmietajú, muž si mal ublížiť sám Foto: Redakcia

Východným Slovenskom ale aj celou krajinou sa pred pár dňami rozniesla informácia o údajnej policajnej brutalite na policajnej stanici v Košiciach, pri ktorej mali príslušníci policajného zboru zadržaného muža biť, škrtiť a malo dôjsť aj k sexuálnemu násiliu. Z toho dôvodu sa Úrad inšpekčnej služby začal zaoberať trestným stíhaním pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre ublíženie na zdraví voči týmto policajtom.

Z policajného uznesenia vyplynulo, že muža mala zadržať polícia ešte 11. júna, pričom ho s putami na rukách posadili do auta, kde mal utrpieť niekoľko rán päsťou do hlavy. Následne ho vo výsluchovej miestnosti mali škrtiť, fyzicky napadnúť a pchať bielu palicu s guľovým koncom do konečníka. Podľa lekárskej správy muž utrpel pomliaždenie hrudníka, ranu na hornom viečku, podliatiny okolo očníc a mnohopočetné podliatiny na celom tele.


Novinám televízie Joj sa však podarilo získať zábery z návštevy dotknutého muža na úrade Košického samosprávneho kraja, ktoré vrhajú na prípad opačné svetlo. Muž sa mal podľa ich informácií agresívne správať už na úrade voči zamestnancom, pričom sa mal do kancelárie dobýjať, búšiť päsťami do dverí a vykrikovať nevhodné slová a nadávky.

Svoju návštevu opakoval aj popoludní, pričom zo svojho správania neupustil. Zábery z úradu zachytávajú, ako si všetko nakrúca na telefón, pričom sám spadol zo schodov. „Celé to bolo veľmi bizarné a absurdné pretože tento pán, tak ako si nakrúcal celú situáciu, tak sám kričal o pomoc. Pritom cúval, spadol zo schodov alebo respektíve vedome sa skotúľal,” uviedla hovorkyňa KSK Katarína Strojná pre televíziu.



Jeden z účastníkov policajného zásahu uviedol, že z ich strany boli použité donucovanie prostriedky, ktoré si daná situácia vyžadovala použiť, avšak spomínaného muža nijako nezranili. Uviedol tiež, že dotyčný sa im vyhrážal, že to zahrá na znásilnenie, pričom si sám mal strkať prsty a bielu tyč do konečníka, v čom mu policajti zabránili. Zranenia vyplývajúce z lekárskej správy si mal tiež spôsobiť sám ešte na úrade pred príchodom polície.

K prípadu sa vyjadrila pre televíziu aj mama poškodeného: „On je pri epileptickom záchvate trošku agresívny, no nie je to epileptický záchvat, lenže má averziu voči policajtom, lebo to už nie prvýkrát, že sa tak k nemu zachovali.”


Zasahujúci policajt aj spolu s kolegami odmietajú akékoľvek obvinenia z policajnej brutality a sexuálneho násilia, a preto sa obrátili na policajnú inšpekciu, ktorá má za úlohu rozlúsknuť tento prípad a skutočne dokázať, kto je obeťou tohto škandálu. Zvažujú tiež podanie trestného oznámenia na Okresnú prokuratúru v Košiciach.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj