FOTO+VIDEO: Obrovský úspech košickej univerzity. Do vesmíru letela družica, na ktorej pracoval tím z Leteckej fakulty


Na obežnú dráhu sa dostala ďalšia slovenská družica

Foto: FOTO+VIDEO: Obrovský úspech košickej univerzity. Do vesmíru letela družica, na ktorej pracoval tím z Leteckej fakulty
Galéria: 13 fotiek
Foto: Facebook/ESA - European Space Agency/grbbeta.tuke.sk/úprava redakcie

V utorok 9. júla zamierila do vesmíru ďalšia, v poradí štvrtá slovenská družica GRBBeta. Na obežnú dráhu Zeme ju vyniesla raketa Ariane 6 Európskej vesmírnej agentúry, ktorá štartovala z kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guayane o 16:00 hod. miestneho času, teda okolo 21:00 hod. nášho času (SELČ).

Táto družica vzišla z rúk odborníkov a medzinárodného tímu vedcov na čele s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach, ktorá celý tento projekt zorganizovala, pričom vznik družice podmienila finančná podpora z Ministerstva školstva.

 

Galéria: 13 fotiek

„GRBBeta je technologická demonštračná misia, ktorej hlavnou úlohou je overenie technológií pre budúcu konšteláciu nanosatelitov Camelot, ktorá bude slúžiť pre zaznamenávanie a presné určovanie polohy gamma zábleskov z vesmíru,” uvádza univerzita s tým, že družica neposlúži len na vedecké experimenty, ale bude disponovať aj digitálnym prevádzačom, vďaka čomu si môžu rádioamatéri prostredníctvom nej posielať správy.



Predchodcom družice GRBBeta je GRBAplha, ktorá bola vyslaná do vesmíru ešte pred troma rokmi, konkrétne 22. marca 2021 a aj v súčasnosti obieha Zem a zasiela dôležité dáta. Aj táto družica je zameraná na výskum gama zábleskov, ktoré sú ťažko pozorovateľné zo zemského povrchu.

                            Štart rakety a komentovanie celého priebehu nájdete v tomto videu





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj